Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Genjac: BiH nikada nije dala saglasnost za gradnju Pelješkog mosta

peljeski_most

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije danas je istakao da BiH nikada nije dala saglasnost za gradnju Pelješkog mosta, te da će zbog toga njegova stranka uputiti pismu evropskim parlamentarcima u kojem će ih upoznati sa činjenicama i zatražiti od njih da se revidira odluka Evropske komisije o dojeli sredstava za izgradnju mosta. Dodao je i da Hrvatska permanentno obmanjuje javnost, govoreći da ima saglasnost BiH, što po njegovim riječima, nije tačno, javlja Anadolu Agency (AA).

“BiH nikada nije dala saglasnost za gradnju Pelješkog mosta. Gradnja mosta bez saglasnosti bh. strane je nelegalna i predstavlja kršenje obavezujućih konvencija Ujedinjenih nacija. Predsjedništvo BiH, tijelo koje po Ustavu BiH ima nadležnost za vanjsku politiku, nikada nije dalo saglasnost za gradnju mosta. Naprotiv zvanični stav Predsjedništva, prema zaključku sa 25. sjednice 17. oktobra 2007. godine, glasi da je BiH protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte dvije države. Na istoj sjednici je zaključkom zatraženo da Hrvatska ne poduzima nikakve jednostrane radnje na izgradnji mosta“, naglašava Genjac.

On je kazao i da je sa navedenim zvaničnim stavom tadašnji predsjedavajući Nebojša Radmanović upoznao hrvatskog predsjednika i premijera. Također, navodi da prema zapisnicima sa sjednica Predsjedništva BiH nikada nije usvojen bilo kakav stav kojim bi se zaključak izmijenio.

“Predstavnici ministarstva ili ekspertskih grupa na međunarodnom nivou mogu razgovarati, ali u ime BiH ne mogu potpisati bilo kakav validan sporazum bez saglasnosti Predsjedništva BiH. Evidentno je i ističem da BiH, odnosno Predsjedništvo nikada nije dalo saglasnost da neko u ime BiH može potpisati sporazum u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta“, ističe predsjednik GO SDA.

Genjac je rekao da pitanje razgraničenja teritorijalnih voda između BiH i Hrvatske još nije riješeno, a nema ni validne saglasnosti za izgradnju Pelješkog mosta.

“Nejasno je kako je nastao previd Evropske komisije da u takvim okolnostima sredstva za njegovu izgradnju, jer je na osnovu međunarodnih konvencija izgradnja ilegalna. Suprotna je sa Konvencijom o pravima mora i onim što pripada BiH. Dakle, BiH ima svoje teritorijalne vode, a u skladu sa konvencijom UN-a ima pravo na priključni koridor do otvorenog mora. Taj koridor podliježe režimu slobodnih komunikacija i plovidbe bez ikakvih ograničenja. Po istom principu je nedavno takav koridor dodijeljen Sloveniji u sporu sa Hrvatskom. BiH ima pravo na priključni koridor i on podliježe režimu apsolutne slobode i na njemu je prema istoj konvenciji zabranjena gradnja vještačkih otoka ili bilo kakvih drugih građevina“, smatra Genjac.

Po njemu prije definitivnog dogovora o razgraničenju teritorijalnih voda između dvije zemlje nisu moguće nikakve aktivnosti, jer treba utvrditi pitanje priključnog koridora i onda tretirati taj koridor u skladu sa međunarodnim konvencijama.

“Hrvatska tretira teritorijalne vode BiH i njeno pravo na pristup otvorenom moru suprotno UN konvenciji o pravima mora i tu imamo spor. Netačne su tvrdnje da Hrvatska gradi most na svojoj teritoriji, jer te vode ne mogu biti hrvatske i unutrašnje vode, nego predstavljaju međunarodni koridor“, priča Genjac i nastavlja:

“Uprkos svemu, napadajući na suverenitet BiH, Hrvatska insistira na izgradnji mosta. Pri tome Hrvatska permanentno obmanjuje javnost, ali i institucije UN-a i Evropske unije, tvrdeći kako ima saglasnost od bh. strane.“

Naglasio je da je SDA potpuno opredjeljenja za razvijanje dobrosusjedske saradnje i odnosa sa Hrvatskom, ali da je to moguće isključivo uz međusobno uvažavanje i uz poštivanje svih prava koja pripadaju objema državama u skladu sa međunarodnim konvencijama.

“SDA će u pismu koje je pripremljeno sve evropske parlamentarce upoznati sa navedenim činjenicama, zamolićemo za podršku i pomoć pri revidiranju odluke Evropske komisije o dodjeli finansijskih sredstava, jer smatramo da se desio neobjašnjiv previd. S druge strane Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH usvojio je zaključak prema kojem Vijeće ministara treba da uputi protestnu notu Hrvatskoj, kako bi se obustavile sve aktivnosti. Očekujemo od Vijeća ministara da provede taj zaključak, a kao što nam je poznato i grupa parlamentaraca je najavila svoje pismo u kojem će obavijestiti relevantne međunarodne institucije o činjenicama“, zaključio je Genjac.