Globus

Amerika izvijestila UN da se povlači iz Pariškog klimatskog sporazuma

05/08/2017

Američke vlasti zvanično su izvijestile Ujedinjene nacije (UN) da će napustiti Pariški klimatski sporazum što je bilo i jedno od predizbornih obećanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju američkog Ministarstva vanjskih poslova navedeno je da su izvijestili UN da žele u najkraće mogućem vremenskom roku napustiti Pariški klimatski sporazum.

“Pariški sporazum je sporazum koji nema veze s borbom protiv klimatskih promjena, nego sa sticanjem ekonomskih prednosti u odnosu na SAD”, rekao je ranije Trump. Istakao je kako je Pariški klimatski sporazum bio na štetu SAD-a.

“Ovaj sporazum je posljednji primjer kako Washington ulazi u sporazum koji je na štetu SAD-u, a u iznimnu korist drugih zemalja”, kazao je američki lider.

“Borim se svaki dan za stanovnike ove zemlje. Ekonomija SAD-a se vraća veoma ubrzano. Imamo više od milion novih radih mjesta. Ovo je bio vrlo uspješan period. Kako bih ispunio svoje obećanje i zaštitio naše radnike, SAD se povlači iz Pariškog klimatskog sporazuma, ali ćemo nastaviti pregovaranja sa zemljama potpisnicama ovog sporazuma kako bismo vidjeli postoji li neki opravdani način da se vratimo. Duboko brinem za okoliš, ali ne mogu prihvatiti dogovor koji je na štetu SAD-a”, rekao je Trump u Bijeloj kući u junu ove godine.

Pariški sporazum ima za cilj smanjenje emisije gasova staklene bašte, za koje naučnici tvrde da dovode do globalnog zagrijavanja.

Podsjetimo, Pariški sporazum o klimatskim promjenama prvi je globalni klimatski sporazum koji obavezuje bogate i siromašne zemlje na zaustavljanje rasta emisija stakleničkih plinova koji se smatraju glavnim uzročnikom zagrijavanja Zemlje.

Sporazum je postignut u Parizu 12. decembra 2015. godine, a zemlje potpisnice njime su se obavezale da će globalno zagrijavanje ograničiti na nivou “znatno manjem” od 2 stepena Celzijusa.

Sporazum je do sada potpisalo 195 zemalja, dok ga je ratificiralo njih 147.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.