Genjac: Glavni odbor SDA ocijenio da je Izetbegović učinio sve za žrtve genocida

genjac – go sda

Razmatrajući aktulenu političku situaciju, posebno nakon što je Međunarodni sud pravde u Haagu odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, Glavni odbor Stranke demokratske akcije (GOSDA) podržao je Bakira Izetbegovića smatrajući da je uradio sve što je mogao, trebao i morao uraditi u nastojanju da se dostigne pravda i istina i da se ispuni obaveza prema žrtvama genocida.

To je izjavio novinarima predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac nakon današnjeg zajedanja na kojem je ocijenjeno da je Međunarodni sud propustio da svoj postupak obrazloži valjanim i pravnim argumentima potpuni ignorišući vlastiti pravilnik i statut i dosadašnji praksu.

– Time je Sud onemogućio žrtve u njihovom nastojanju da dobiju pravdenu presudu – kazao je Genjac.

Sud u Haagu jučer je donio odluku da se odbacuje zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije, čime je odbijena aplikacija koju je 23. februara predao Sakib Softić, kao agent BiH. Haški tribunal saopćio je da je još u maju 2016. obavijestio Softića da on više nema legitimitet da zastupa BiH.

Pored navedene odluke, članovi Glavnog odbora nakon očitovanja o izmjenama Izbornog zakona konstatirao je da postoji veliki broj presuda međunarodnih i ustavnih sudova u BiH u pogledu usklađivanja Izbornog zakona s odgovarajućim konvencijama i ustavima.

– Smatramo da u okviru propisane zakonske procedure treba što prije osigurati izmjene Izbornog zakona s ciljem implementacije svih presuda i poboljšanja izbornog procesa. Međutim, to se mora raditi isključivo poštujući važeće ustavne odredbe i zahtjeve tih odluka ustavnih sudova – kazao je Ganjac .

Za članove odbora neprihvatiljv je pokušaj da se održavanje narednih izbora uvjetuje navedenim zakonskim izmjenama jer se „izbori mogu održati i bez toga, ali treba pokazati političku volju da se presude sudova sprovedu“.

– Ne može se razgovarati o izboru članova Predsjedništva BiH nikako ako se u taj razgovor ne uključi provođenje presude “Sejdić-Finci” – dodaje Genjac.

Glavni odbor SDA izjasnio se i o optužnici, koju su tužiteljice Tužilaštva KS, danas podnijele protiv protiv Amira Zukića, Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića, Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i Seida Fazlagića zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi utjecajem, te pozvao Sud i Tužilaštvo da objektivno i u skladu sa zakonskim procedurama obave svoj posao.

Prema optužnici, Amir Zukić i Safet Bibić terete se da su u toku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić. Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredu BiH, nakon čega je Amir Zukić koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće.

Asim Sarajlić i Mirsad Kukić terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

– Vjerujući u njihovu nevinost Glavni odbor SDA izrazio je očekivanja da će optuženi dokazati svoju nevinost – izjavio je Genjac medijima nakon održanog zasjedanja u Sarajevu.