Genjac: Na Kongres SDA stiže više od 1.500 gostiju

sda kongres

Pripreme za Kongres Stranke demokratske akcije (SDA), proceduralne i tehničke, odvijaju se po planu.

Najavljeno je više od 1.500 gostiju iz Bosne i Hercegovine, inozemstva i diplomatskog kora, rekao je za Fenu Halid Genjac, član organizacionog odbora za pripremu.

Za novinare, koji će po njegovim riječima imati odgovarajuće tehničke uvjete za praćenje ovog događaja, bit će rezervirana posebna prostorija za video prijenos. Predviđeno je i povremeno održavanje pres-konferencija tokom Kongresa.

[pull_quote_right]Kada na Kongresu bude izabran predsjednik, on sa šire liste (Glavnog odbora) predlaže konačnu listu za zamjenika i stranačke potpredsjednike[/pull_quote_right]

U vezi s proceduralnim pripremama Genjac podsjeća da je Glavni odbor SDA usvojio sve potrebne dokumente ne samo o održavanju skupa već i o pitanjima kojima će se baviti delegati.

Između ostalog će oni birati predsjednika stranke, zamjenika i potpredsjednike te članove Glavnog odbora, kao i razmotriti programsku deklaraciju te više rezolicija.

– Uglavnom je završeno sve što se tiče procesa izbora na terenu, u općinskim, regionalnim i kantonalnim organizacijama (preostao još Hercegovačko-neretvanski kanton) a istovremeno traje predlaganje kandidata za stranačke dužnosti – rekao je Genjac.

Predsjedništvo stranke će zasjedati u četvrtak i utvrditi nacrte programskih dokumenata (deklaracije i rezolucija), dok će se Glavni odbor sastati u subotu i prema Statutu, usvojiti konačne prijedloge tih akata.

Glavni odbor utvrđuje i konačnu listu kandidata za predsjednika SDA, za šta su dosad kandidirani Bakir Izetbegović i Šemsudin Mehmedović, kao i širu listu za zamjenika predsjednika i potpredsjednike.

Kada na Kongresu bude izabran predsjednik, on sa šire liste (Glavnog odbora) predlaže konačnu listu za zamjenika i stranačke potpredsjednike, a delegati Kongresa potom odlučuju tajnim glasanjem o ovim kadrovima, pojašnjava Genjac.

Kongres Stranke demokratske akcije koja s jednim prekidom od rata naovamo egzistira u vlasti na političkoj sceni Bosne i Hercegovine najavljen je za 26. maj u Sarajevu u dvorani “Zetra”.