Genjac: SDA neće podržati izmjene izbornog zakona

sda

Ključne tačke na sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), koja je počela danas u Sarajevu, jesu prioriteti u radu Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH o čemu će nazočne izvijestiti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i federalni premijer Fadil Novalić.

– Osim toga razgovarat ćemo o aktuelnoj političkoj situaciji, svim kontroverzama koje su prisutne na političkoj sceni, uključujući i rad parlamentarnih većina. Nakon toga analizirat ćemo tribine, koje smo održali tokom juna i jula – izjavio je novinarima uoči sjednice v.d. generalnog sekretara SDA Halid Genjac.

– Danas smo na pisarnicu Parlamentarne skupštine BiH dobili Odluku Ustavnog suda, te su ispunjeni uvjeti da se na sutrašnjoj sjednici Doma naroda PSBiH stavi na dnevni red Prijedlog Kluba Hrvata u vezi s Izbornim zakonom – dodao je.

– Teško je predvidjeti kako će to biti. Međutim, ukoliko se usvoji na Domu naroda takav prijedlog ide na Predstavnički dom, gdje je pitanje da li će biti prihvaćena redovna ili hitna procedura, da li će biti amandmana i da li će biti većina. To je sve pitanje pretpostavki i moguće procjene – kazao je Genjac.

Njegova procjena je da će navedeni prijedlog Kluba Hrvata, kako kaže, teško biti usvojen u Predstavničkom domu državnog parlamenta zbog poznatog raspoloženja političkih stranaka.

– Ukoliko ne bude usvojen mi dostavljamo u parlamentarnu proceduru zakon koji je naša grupa eksperata sačinila i on će imat svoju parlamentarnu proceduru – poručio je Genjac uoči početka sjednice Predsjedništva SDA.