Xi Jinping: Kina podržava uspostavu nezavisne palestinske države

Xi Jinping333

Predsjednik Kine Xi Jinping izjavio je da zvanični Peking podržava uspostavu nezavisne palestinske države čije granice će biti iz 1967. godine i čiji glavni grad će biti Istočni Jerusalem, javlja Anadolu Agency (AA).

Kineski predsjednik Xi danas je primio palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa koji boravi u zvaničnoj posjeti Pekingu.

Svečani prijem Abbasu je priređen u Velikoj narodnoj dvorani na Tiananmen trgu, a delegacije obje zemlje su, nakon sastanka, istakle da Kina i Palestina žele intenzivirati bilateralne odnose na svim poljima.

“Kina podržava rješavanje palestinskog pitanja na Bliskom istoku na bazi uspostave dviju nezavisnih država. Podržavamo uspostavu nezavisne države Palestine s glavnim gradom Istočnim Jerusalemom i na granicama iz 1967. godine”, kazao je kineski predsjednik Xi nakon sastanka.

Uputivši apel svim stranama da se implementira rezolucija 2334 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, Xi je kazao kako Izrael mora obustaviti izgradnju ilegalnih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji.

Ističući kako će uvijek podržavati legitimne zahtjeve i prava svih naroda, Xi je kazao da će Kina krajem ove godine biti domaćin međunarodne konferencije na temu palestinsko-izraelskog konflikta.

I palestinski čelnik Abbas se zahvalio Kini i njenom narodu na podršci u borbi palestinskog naroda za pravdu i slobodu. On je dodao da su iz Kine uvijek dolazili konstruktivni prijedlozi za rješavanje krize na Bliskom istoku.

Delegacije Kine i Palestine potpisale su danas niz sporazuma o intenziviranju saradnje na poljima ekonomije, kulture i diplomacije.

Abbas je kineskog kolegu Xija odlikovao i Medaljom časti, najvišim državnim ordenom Palestine.

U nastavku zvanične posjete, Abbas će se u naredna dva dana sastati s brojnim zvaničnicima Kine, a u Ramallah će se vratiti u četvrtak.