Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Genjac: Treba više volje za kompromisom

halid genjac23

Klub delegata bošnjačkog naroda na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH proglasio je izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje je u parlamentarnu proceduru dostavio Klub izaslanika hrvatskog naroda, štetnim po vitalne nacionalne interese bošnjačkog naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Saopćio je to Halid Genjac, predsjedavajući Kluba delegata bošnjačkog naroda, s navodima da je izjavu potpisalo svih pet delegata bošnjačkog naroda.

“Razgovor se mora nastaviti i vjerujem da se može naći rješenje. Treba više volje za kompromisom i više vremena”, naveo je Genjac.

On je rekao da bi bilo štetno za Bosnu i Hercegovinu na njenom vanjskom planu donošenje rješenja koja nisu u skladu i na tragu presuda Everopskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

“Postprijemna obaveza BiH u Vijeće Evrope je da uvažava principe i zahtjeve te međunarodne organizacije”, rekao je Genjac.

Naglasio je i da nije prihvatljiv način i prijedlog izbora delegata u Dom naroda parlamenta FBiH, te je istakao kako su sporna i rješenja koja se predlažu kada je u pitanju način rješavanja Statuta Grada Mostara.

Genjac je rekao kako se uvodi sistem izbora u Mostaru, odnosno kompenzacijski mandati i njihova raspodjela, koja je svojstvena samo za višečlane izborne jedinice što Grad Mostar nije.

Inače, razmatranje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH po hitnom postupku prihvaćeno je sa osam glasova za i to izaslanika u Klubu hrvatskog naroda (HDZ BiH, HDZ 1990, HSS) i dio delegata Kluba srpskog naroda (SNSD i DNS) te sedam protiv i to Klub delegata bošnjačkog naroda (SDA, DF, SBB) i dio Kluba srpskog naroda (SDS).

Konačnu odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH donijet će Ustavni sud BiH.