Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krug 99: Izmjene Izbornog zakona vratiti u Parlament BiH

BiH

parlament bih (4)

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99, povodom HDZ-ovog podnošenja prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, smatra da pomenuti prijedlog predstavlja “put u bespuće države BiH, da nije u skladu s evropskom pravnom stečevinom, niti s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda”.

Iz Asocijacije ističu da državotvorni politički subjekti i pojedinci u zakonodavnoj vlasti nemaju mandat niti pravo da odustanu od narodne volje iskazane na referendumskom izjašnjenju kakvu državu BiH hoće, niti civilizacijskih standarda i osnovnih ljudskih prava, da svaki građanin bira i da bude biran na cijeloj teritoriji vlastite zemlje.

– Upozoravamo domaće i inostrane aktere da je prijedlog HDZ-a u apsolutnoj suprotnosti s odlukama Evropskog suda za ljudska prava iz Strassbourga u predmetima Sejdić-Finci, Pilav, Šlaku i Zornić, ustavno-pravnim standardima Venecijanske komisije i izgradnjom mira i stabilnosti u BiH. Niko nema pravo da BiH izvodi iz kruga demokratskih, civiliziranih zemalja – poručili su iz Kruga 99.

Osim toga, smatraju da i prijedlozi koji tretiraju pitanje izbora u Gradu Mostaru, te način izbora gradonačelnika i Gradskog vijeća čak isključuju jedan konstitutivni narod i ostale građane iz mogućeg izbora za gradonačelnika, što, kako navode, jeste politički nonsens za demokratska načela savremenog svijeta.

Krug 99 poziva zastupnike u PSBiH da odbace predložene izmjene Izbornog zakona po hitnom postupku i vrate ovu, poslije ustavnih promjena, najvažniju materiju u redovnu parlamentarnu proceduru i javnu raspravu, saopćeno je iz te asocijacije.