Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"EANA"

Giboi: Provjere činjenica koje rade agencije doprinose medijskom okruženju

fena eana ss

Giboi napominje da su dezinformacije uvijek bile kuga u svim demokratskim društvima, ali u ratnim vremenima postaje još važnije da se o tome diskutuje, da se bori protiv toga, da se one razotkrivaju

Generalni sekretar Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) Alexandru Giboi ocijenio je da za proljetnu konferenciju EANA-e održanu u Sarajevu odabrana tema „Činjenice i fikcija u ratu i pandemiji“ jer je sve što je u vezi s tom temom važno i o njoj nikada nije dovoljno razgovarati o tome.

Domaćin konferencije EANA bila je Federalna novinska agencije (FENA). EANA okuplja vodeće novinske agencije iz većine evropskih zemalja, uključujući i neke globalno najuticajnijih medija. Fena je jedina agencija iz Bosne i Hercegovine koja je punopravna članica EANA-e od 2017. godine.

Giboi napominje da su dezinformacije uvijek bile kuga u svim demokratskim društvima, ali u ratnim vremenima postaje još važnije da se o tome diskutuje, da se bori protiv toga, da se one razotkrivaju.

– Novinske agencije to rade u okviru svojih uobičajenih dnevnih aktivnosti, ali je to u posljednje vrijeme postalo biznis model i još važnije za naša društva. Provjere činjenica koje rade agencije znatno doprinose medijskom okruženju – kaže Giboi.

Novinske agencije dostavljaju pouzdane informacije iz pouzdanih izvora, podsjeća Giboi, i te informacije nude kolegama iz drugih medija što predstavlja priliku za napredak jer su agencije mnogo napredovale tokom kriznog perioda.

– Naši klijenti, naši partneri i javnost vide da mi predstavljamo pouzdan izvor informacija koji vrši provjeru činjenica. Divno je što smo se našli u Sarajevu i sjajno je što Fenu priznajemo kao pouzdanu novinsku agenciju i medijsko tijelo u BiH – dodao je.

Naglasio je da je veoma važno spomenuti Fenu u ovom kontekstu jer svi znaju da nije lako biti kvalitetan mediji u BiH, Evropi ili svijetu zbog čega smatram da je veoma važno da Fena nastavi raditi posao onako kako ga je radila do sad.