Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Gimnazija Obala će imati treću generaciju u dvojezičnom frankofonom odjeljenju

FNA_125678

Ministar Krivić naveo je da je francuski jezik prisutan u Sarajevu, ali da on lično još uvijek nije zadovoljan brojem učenika koji pohađaju nastavu na francuskom jeziku, a ima ih oko 600 u Kantonu Sarajevo

Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić i direktor sarajevske Gimnazije Obala Benjamin Hedžić potpisali su danas sporazum kojim se ozvaničava dvojezični program na početku ove školske godine i omogućava Gimnaziji Obala da dočeka treću generaciju učenika upisanih u to dvojezično odjeljenje.

Ambasador Rousson je izjavio da je francuski jezik peti najkorišteniji jezik na svijetu sa 300 miliona govornika, te nakon engleskog drugi koji se najviše uči u svijetu.

– Čestitam direktoru na uspjehu ovog projekta u ovoj školi. Dinamičnost učenika i profesora omogućila je valorizaciju dvojezične nastave i broj upisanih u drugu generaciju je udvostručen u odnosu na prvu – rekao je Rousson.

Ministar Krivić naveo je da je francuski jezik prisutan u Sarajevu, ali da on lično još uvijek nije zadovoljan brojem učenika koji pohađaju nastavu na francuskom jeziku, a ima ih oko 600 u Kantonu Sarajevo.

Dodao je da se nada da će buduće aktivnosti koje će provoditi s Ambasadom Francuske i školama dovesti do masovnijeg uključivanja učenika u nastavu na francuskom.

Direktor Gimnazije Obala Benjamin Hedžić istakao je da su dosadašnji učenici na dvojezičninoj nastavi stekli visoke kompetencije jezika i velika većina je došla do nivoa C1, što je veliki uspjeh.

Program dvojezičnog frankofonog odjeljenja kombinuje temeljito izučavanje francuskog jezika i izučavanje jednog ili više predmeta na francuskom jeziku, usklađeno sa službenim programom Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo i definisano s upravom školske ustanove i Francuskom ambasadom.