Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Glasačka mjesta u Janji potpuno prazna

janja-biraliste

Referendumski dan u Janji, najvećem povratničkom mjestu Bošnjaka u ovaj bh. entitet, protiče uobičajeno, sa minimalnom izlaznošću birača, javlja Anadolu Agency (AA).

Biračko mjesto u Domu kulture je prazno. Članovi komisije potvrdili su nam da se jutros do 10 sati nije pojavio nijedan birač koji bi se izjasnio ˝da li podržava da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske˝. Također, ni do 19 sati, do kada traje glasanje, ne očekuju bolji odziv.

˝Počelo je glasanje tačno u sedam sati i nije bilo nikakvih problema. Otvorili smo glasačko mjesto i do sada je izlaznost velika nula. Ništa. Nijedan građanin nije došao da glasa. Ovdje na spisku su stanovnici Janje koji su Bošnjaci. Prema tome, oni su izjavili da će bojkotovati referendum, tako da nije niko ni došao˝, izjavio je Stanislav Petrović, predsjednik biračkog mjesta broj 42, koje se nalazi u Domu kulture.

Građani Janje sa kojima smo razgovarali, kazali su nam da su složni u namjeri da bojkotiraju referendum, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

˝Ne vidimo značaj tog referenduma, mi Bošnjaci. Prema tome normalan dan. Normalno ljudi žive i sve je kao i svaki drugi dan˝, naveo je građanin Janje koji se nije želio predstaviti.

Također, prethodnih dana u ovom mjestu, 15-ak kilometara udaljenom od Bijeljine, nije bilo napetosti niti straha među povratnicima.

˝Ne vjerujem da ima straha. Od čega će biti? Ako neko misli loše, bilo mu u kući. Ovdje nikad nije bilo velikih problema, čak ni u ratu. U Janji je najbolji narod u čitavoj BiH˝, smatra Dževad Velagić.

Osman Sadiković također je jedan od onih kojima referendum ne znači ništa i koji smatra da je njegov cilj bio dizanje tenzija među građanima u cijeloj BiH.

˝To je samo malo napuhano. Sutra će sve biti normalno, pa i danas nije nešto. Sve je normalno. Normalno se radi. Mi radimo, neko ne radi i eto˝, rekao je Sadiković.