Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skupština ks

Glasovima 18 zastupnika Konaković smijenjen, Čelik novi predsjedavajući

skupstina ks2

Konaković je na presici upozorio da će sve odluke koje danas budu donesene biti ništavne, te da podliježu krivičnoj odgovornosti

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, koju je sazvala nova skupština većina u kojoj su Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost i Demokratska fronta, počela je danas bez prisustva zastupnika Naroda i pravde, Naše stranka i Socijaldemokratske partije BiH.

Ovu sjednicu je sazvala u svojstvu dopredsjedavajuće Skupštine Smiljana Viteškić na inicijativu 18 zastupnika iz nove skupštinske većine, a koja je nakon što su sjednicu napustili zastupnici Naroda i pravde, Naše stranke i SDP-a, preuzela funkciju predsjedavajuće kantonalne Skupštine.

Šef Kluba SDA Mahir Dević predložio je potom dnevni red na kojem će biti razmatrana smjena predsjedavajućeg Elmedina Konakovića te imenovanje Mirze Čelika. Također je tražio da se za nekoliko sati zakaže i nova sjednica na kojoj će biti usvojen rebalans budžeta za 2019. i budžet za 2020. godinu.

S druge strane, Konaković je na presici upozorio da će sve odluke koje danas budu donesene biti ništavne, te da podliježu krivičnoj odgovornosti. Pozvao je zastupnike da sačuvaju dostojanstvo te da dođu na sjednicu koja je zakazana za 8. januar.

Oko zgrade Skupštine KS prisutni su policajci s dugim cijevima, a novinarskim ekipama već na ulazu u zgradu tražili su akreditacije iako to nije bila praksa do sada.