Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"cin"

Glavna tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija ima tri stana u Sarajevu i vikendicu u Mokrom

sabina sarajlija tuziteljica
FOTO: Fokus
Sabina Sarajlija

Supružnici Sarajlija su uspjeli uštedjeti oko 68.000 KM

Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) Sabina Sarajlija sa suprugom ima tri stana u Sarajevu i vikendicu u Mokrom. Imovinu je procijenila na 210.000 maraka.

U razgovoru sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) je rekla da su dio nekretnina kupili, a dio dobili u nasljedstvo ili kao poklon od roditelja.

Supružnici Sarajlija su uspjeli uštedjeti oko 68.000 KM.

Ona ranije nije dozvolila Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) da objavi njene podatke o imovini.

Naime, VSTV svake godine objavljuje finansijske izvještaje sudija i tužilaca koji su dobrovoljno pristali na javnu objavu podataka. Međutim, tek nakon razgovora sa novinarima o imovini početkom maja 2023. godine Sarajlija je dozvolila VSTV-u da objavi njen finansijski izvještaj.

Karijeru je počela kao pripravnica u advokatskom uredu i Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, a od 2005. je radila kao stručna saradnica u Tužilaštvu BiH na predmetima ratnih zločina. Tri godine kasnije je imenovana za tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva KS.

Prvu godinu je u Tužilaštvu radila na predmetima općeg kriminaliteta da bi narednih 10 godina provela na predmetima privrednog kriminala i korupcije. Sredinom 2019. godine je imenovana za glavnu tužiteljicu.

Sarajlija je u disciplinskom postupku pred Komisijom VSTV-a sredinom ove godine nepravomoćno osuđena na novčanu kaznu zbog kršenja načela nepristrasnosti. Ona je u aprilu 2022. godine donijela odluku o presignaciji 10 krivičnih predmeta koje su zadužili drugi tužioci na samo jednog – Aida Hadžismajlovića kako bi povećala njegovu tužilačku normu.

U tužbi je navedeno da se radi o predmetima za koje je bilo izvjesno da će biti završeni podizanjem optužnica. Sarajlija i Ured disciplinskog tužioca su uložili žalbe na ovu presudu.