Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Glavni ljekar klinike u Turskoj o stanju dječaka iz BiH: Arslan se bori za život

Caglar Cuhadaroglu

Stručnjaci iz svih oblasti, koristeći sva raspoloživa sredstva, rade da pomognu malom Arslanu u njegovoj borbi za život, izjavio je glavni ljekar istanbulske bolnice Acibadem prof. dr. Caglar Cuhadaroglu, u koju je na liječenje premješten šestomjesečni dječak iz BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Arslan Kulačić, kojem je odmah po rođenju dijagnosticiran tumor na mozgu, smješten je na intenzivnom odjelu na klinici Acibadem u Istanbulu i narednih dana će biti poznato više informacija o njegovom zdravstvenom stanju.

Arslanovo oboljenje ujedinilo je prethodnih dana ljude u BiH koji su na različite načine željeli pomoći dječaku. I dok kampanja i dalje traje, šestomjesečni Arslan je ovih dana medicinskim avionom prebačen u Istanbul. Po dolasku u istanbulsku bolnicu Acibadem, operisan je i ljekari prate njegovo zdravstveno stanje.

Glavni ljekar bolnice prof. dr. Caglar Cuhadaroglu podsjetio je da su, nakon što je Arslan stigao, specijalisti uradili hitnu procjenu stanja.

“Snimcima je potvrđena dijagnoza tumora na mozgu. Radi se o velikom tumoru uz manje dijelove uznapredovale prema unutrašnjosti mozga. Beba je hitno podvrgnuta operativnom zahvatu budući da je dijagnosticiran i zastoj u kretanju cerebrospinalne tekućine. Operacija je prošla uspješno, a istovremeno je urađena i biopsija. Nastavak terapije i daljnje liječenje bebe Arslana biće ponovo uspostavljeno nakon rezultata provedenih ispitivanja”, rekao je Cuhadaroglu.

Prema njegovim riječima, stručnjaci s velikom pažnjom prate proces liječenja malog Arslana.

“Arslan se bori za život. Naši stručnjaci iz svih oblasti, koristeći sva raspoloživa sredstva, rade da mu pomognu u toj borbi i da ostane u životu”, pojasnio je Cuhadaroglu.

Na apel porodice Kulačić pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava. Pozivom na jedinstveni humanitarni broj za sve operatere – 17006, građani BiH su u mogućnosti da doniraju dvije konvertibilne marke (KM) za Arslana.

Za pomoć dječaku otvoreno je nekoliko žiro računa za uplate u BiH i van BiH, a koji se mogu pronaći na zvaničnoj Facebook stranici organizacije Pomozi.ba.

Arslanu je dijagnosticiran tumor na mozgu, tačnije tumor iz grupe primitivnih neuroektodermalnih tumora (PNET), odnosno po novoj klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine iz grupe embrionalnih tumora.

Šestog novembra 2017. godine, sa samo četiri mjeseca, Arslan je operisan u UKC Tuzla, ali se uprkos upješnoj operaciji, tumor nakon izvjesnog vremena vratio i uvećao. Budući da je Arslan mali, druga operacija nije bila moguća, a terapija kojom je moguće liječenje dječaka nastavljena je u Turskoj, u klinici Acibadem u Istanbulu.

Porodica je navela da su nakon pregleda dokumentacije, turski doktori preporučili isključivo hemoterapiju od 18 mjeseci, koja trenutno nije izvodiva u Bosni i Hercegovini i koja bi se mogla uraditi jedino u klinici Acibadem. Hemoterapija od 18 mjeseci košta 133.000 eura.

Riječ je o terapijama “Induksyon” – u tri nedjelje uzima se jedna seansa (ukupno pet seansi u trajanju od približno šest mjeseci) i “Idame” – seansa se prima 30 dana (ukupno osam seansi koje će približno trajati jednu godinu).