Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brojne teme

Glavni odbor SDA razmatra izmjene Statuta: Je li stranka spremna za reformu?

sda-glavni-odbor

Koliko je SDA zaista spremna da se reformiše pokazat će se na i današnjoj sjednici GO

Sjednica Glavnog odbora SDA bit će održana danas, a na dnevnom redu su aktuelna politička situacija, implementacija izbornih rezultata i izmjene Statuta SDA o kojima bi se trebalo izjasniti ovo tijelo.

Ključna izmjena u Statutu odnosi se na lokalne organizacije SDA pa je tako predloženo ukidanje kantonalnih, gradskih i općinskih odbora. Prijedlog je da se umjesto njih formiraju samo izvršni odbori i skupštine lokalnih nivoa. Ovakva izmjena mogla se nazrijeti i iz izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da su “preglomazni i tromi”, te da ne uspijevaju izvršiti reevidenciju članstva.

Još jedna ključna izmjena je da se propisuje da u Glavnom odboru i Predsjedništvu budu predstavnici svih konstitutivnih naroda i Ostalih, dok među rukovodstvom same stranke (predsjednik, potpredsjednici, predsjednik Glavnog odbora i njegovi zamjenici, generalni sekretar) mora biti najmanje po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda i Ostalih.

Isto tako, predložene izmjene Statuta predviđaju veći broj žena i mladih u vrhu stranke.

Koliko je SDA zaista spremna da se reformiše pokazat će se na i današnjoj sjednici GO, ali i na predstojećem Kongresu 14. septembra kada bi više od 1.300 delegata trebalo birati predsjednika SDA i glasati o Statutu.

SDA