BiH

ustavni sud rs

Glavni tužilac u RS više nema pravo da ukida odluku tužioca

15/07/2020

Naime, relevantne odredbe zakona ne sadrže ovlašćenje za glavnog republičkog tužioca da prilikom nadzora ukida odluke tužilaca

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas da odredba Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i poslovanju javnih tužilaštava tog bh. entiteta nije u saglasnosti sa Ustavom, Zakonom o javnim tužilaštvima i Zakonom o krivičnom postupku RS.

Spornom odredbom je propisano da glavni republički tužilac ima pravo da ukida nezakonitu odluku tužioca i daje obavezujuća uputstva za dalji rad na predmetu u kome je takva odluka donesena.

-Glavni republički tužilac, kao donosilac osporenog podzakonskog akta, prema ocjeni Ustavnog suda, izašao je iz okvira svojih zakonskih ovlašćenja te tako povrijedio ustavno načelo zakonitosti – obrazloženo je iz entitetskog Ustavnog suda.

Naime, relevantne odredbe zakona ne sadrže ovlašćenje za glavnog republičkog tužioca da prilikom nadzora ukida odluke tužilaca.

-Obavezujuća uputstva koja može da daje glavni republički tužilac prilikom vršenja nadzora okružnih tužilaštava ne sadrže ovlašćenje za njegovo intervenisanje na način da ukida pojedinačne odluke tužilaca, odnosno ne mogu se tumačiti na tako ekstenzivan način – navodi se u saopćenju iz entitetskog Ustavnog suda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.