Godinama vozao ukradenog “golfa” i uredno plaćao registraciju

BiH

golf

Ustavni sud Bosne i Hercegovine nedavno se bavio jednim polovnim automobilom, Golfom “dvojkom”. Kupio ga je i dugo vozio Sedik Dervić. Sve dok policija nije otkrila da je ukraden ratnih ‘90-ih. Sudska priča o starom golfu, koji je redovno prolazio registraciju iako je ukraden, traje već godinama. No, možda joj se nazire kraj, piše Al Jazeera.

Sedik na posao putuje automobilom, Passatom iz 1986. godine. Prije njega godinama je vozio polovnog Golfa “dvojku”. Uredno ga je kupio, preveo, plaćao registraciju. Godine 2008. policija mu je javila da je Golf ukraden i oduzela mu vozilo – privremeno, pa trajno.

“Trebali ste goniti mene, ili onog od koga sam kupio, ili nekog u MUP-u, neko je kriv, valjda je neko napravio krivično djelo…”, kaže Dervić.

Sedik tuži MUP u Zenici. Kaže da ne bi kupio golfa da je znao da je ukraden. Lokalni sud je odlučio da mu MUP na ime naknade štete mora isplatiti 1.700 eura. Viši sud ruši presudu, poručivši da se treba namiriti od prodavca vozila. Sedik je potom pravdu zatražio pred državnim Ustavnim sudom, koji je prihvatio njegovu apelaciju.

Advokati su zadovoljni i iznenađeni prvom ovakvom presudom, koja, misle, može biti pravni presedan. Ustavni sud zaključuje, prekršena su prava Sedika Dervića na imovinu, proizvoljnim stavom kantonalnog suda. Dodaju advokati, i pasivnim odnosom države pri registraciji vozila.

Kada nije bilo sigurnosti, ratnih 90-tih, prvi vlasnik spornog Golfa ostao je bez njega. Kada mu ga je policija vratila, Enver Merdan iz Kreševa ga odmah prodaje. Za 250 eura. Prisjeća se, za dijelove.

“Bio je u tako lošem stanju, nije vrijedilo ništa činiti, opravljati ga, ni ulagati u njega”, kaže Merdan.

Zenička policija uvjerava – ne može se više dogoditi da ukradeno vozilo potom bude legalno registrirano. I u predmetu Sedika Dervića, obećavaju, prihvatit će konačnu sudsku odluku.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je – predmet se opet vraća Kantonalnom sudu u Zenici, koji mora donijeti novu odluku u roku od tri mjeseca”, izvještava Boris Gagić, reporter Al Jazeere.

I sud će ažurno djelovati. Nakon osam godina, mogla bi biti okončana sudska priča. O Golfu koji je odvozio svoje te provozao pravosudni lanac. To vozilo možda posloži sistem u kojem mora postojati odgovornost za propuste.