BiH

Ubijena 71 osoba

Godišnjica masakra na Kapiji: Bol i tuga majke koja živi između dva mezara

25/05/2021
Foto: BIRN BiH

Najmlađa žrtva zločina na Kapiji bio je dvoipogodišnji dječak Sandro Kalesić

Članovi porodica, građani i brojne delegacije su polaganjem cvijeća na Aleji mladosti i Kapiji u Tuzli obilježili 26. godišnjicu zločina u kom je 25. maja 1995. od granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) ubijena 71, a ranjeno više od 200 osoba, poručujući s ogorčenjem da za njihovo stradanje niko danas nije u zatvoru, piše BIRN BiH.

Bahra Hasanović od 1995. godine vodi život između dva mezara.

“Jedan mi je sin u Srebrenici poginuo, a drugi ovdje u Tuzli, i od tada hodam od mezara do mezara. Senad je bio zaručen, trebao je imati vjenčanje, ali se nije dalo. Ostao je on nas željan, ali i mi njega, jer se nismo vidjeli duži period zbog činjenice da smo boravili u Srebrenici”, govori Hasanović, dodajući da ni nakon toliko godina niko nije u zatvoru zbog zločina počinjenog na Kapiji.

Najmlađa žrtva zločina na Kapiji bio je dvoipogodišnji dječak Sandro Kalesić.

Najtužnijeg dana u prošlosti Tuzle prisjetio se i Asim Hadžiselimović, koji je teško ranjen na Kapiji. Ogorčen na pravosuđe u BiH i Srbiji, ostaje mu, kako kaže, samo da se sjeća drugova kojih više nema. Nakon ranjavanja Asim je imao više od 50 operacija i ostao teži invalid.

“Mi svi ranjeni s Kapije 25. maja, to nam je kao drugi rođendan. Dvadeset i šest godina poslije, ostalo je ono ‘prije i poslije Kapije’. Dok se zločinci slobodno šetaju, moje raje više nema, ovdje sam izgubio najbolje drugove”, prisjeća se Asim.

Komemoracija na Aleji mladosti. Foto: BIRN BiH

Za zločin na tuzlanskoj Kapiji do sada je osuđen Novak Đukić, general Vojske Republike Srpske. On je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji, kada je ubijeno više od 70 osoba.

U februaru 2014. pušten je iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je Đukiću u junu 2014. smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

Đukić nije sposoban da se pojavi pred Višim sudom u Beogradu prije septembra 2021. godine zbog svojih psihičkih problema, zaključak je ljekarskih pregleda, koji će ponovo biti rađeni kako bi se ocijenila njegova sposobnost za suđenje.

Komentari

Autor: BIRN BiH

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.