Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnogorski premijer u posjeti BiH

Krivokapić u Banjoj Luci: Naš cilj je da uklanjamo barijere

krivokapic

Crnogorski premijer je u ponedjeljak stigao u službenu posjetu BiH

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da je cilj Crne Gore intenziviranje projekata iz domena saobraćajne infrastrukture sa zemljama regiona, javlja Anadolu Agency (AA).

On danas boravi u Banjaluci gdje se sastao s predsjednicom bh. entiteta Republika Srpska Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

Krivokapić je nakon sastanka sa Željkom Cvijanović ukazao na značaj izgradnje puta između Foče i Šćepan polja, koji će dijelom finasirati Evropska unija.

Najavio je i pretvaranje četiri granična prelaza s BiH u integralne prelaze.

“Naš cilj je da uklanjamo barijere i da doprinosimo sve boljim odnosima u regionu”, istakao je Krivokapić.

On je pozvao turiste uz Republike Srpske da ovoga ljeta posjete Crnu Goru.

Cvijanović je izjavila da postoji veliki prostor za povećanje spoljno-trgovinske razmjene između RS-a i Crne Gore te da su institucije opredijeljene da rade na tom pitanju.

Cvijanovićeva je naglasila da postoji niz značajnih infrastrukturnih projekata na kojima RS i Crna Gora mogu sarađivati te je kao posebno značajan istakla izgradnju magistralog puta Foča – Hum.

Višković je rekao da su razgovarali o značajnim pitanjima za RS i Crnu Goru, naglašavajući da je potrebno da se što prije kandiduje i dođe do sredstava za izgranju puta Foča – Šćepan polje. Istakao je rekao da postoje i zajedničke vizije u oblasti energetike, u smislu okretanja obnovljivim izvorima energije, a formiraće se stručne ekipe za finalizaciju dogovora na ovu temu.

Višković je istakao da je potrebno objediniti turističku ponudu za turiste iz svijeta koji ovo područje u jednom paketu uz što lakši prelazak granica.

Zahvalio se na ukidanju naplate putarine na putu Trebinje – Herceg Novi.

“Do sada nismo imali na ovom nivou institucionalnu saradnju i sam dolazak premijera omogućava da u narednom periodu uđemo u rješavanje svih pitanja na dobrobit građana Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i i Crne Gore”, kazao je Višković.

Crnogorski premijer, koji je juče u popodnevnim časovima stigao u Banjaluku, danas će na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci održati predavanje.

Krivokapić je juče u Sarajevu razgovarao s članovima Predsjedništva BiH, kao i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.