Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Godišnjica najveće rudarske nesreće u BiH kada je poginulo 180 rudara (FOTO)

26/08/2018

Na današnji dan 26. augusta 1990. godine, u tuzlanskom rudniku Dobrnja-Mramor nekoliko sati iza ponoći, u strašnoj eksploziji, čiji uzrok još uvijek nije do kraja razriješen, poginulo je 180 rudara, najmlađe smjene ovog rudnika.

Svi koji su to veče sišli u jamu, izuzev Smajla Imamovića koji je zadobio teške povrede ali ipak preživio, su i izgubili živote, a tugu i saosjećanje građani Tuzle i okolnih mjesta su pokazali na njihovom ispraćaju, najbrojnijem kojeg je Tuzla vidjela.

Iza poginulih rudara je ostalo 365-ero djece.

Eksploatacija uglja iz jame Dobrnja Jug zauvijek je okončana nakon ove velike tragedije, a ulazi u eksploataciono polje su onemogućeni.

Istragu nakon najveće rudarske nesreće u BiH je vodilo Kantonalno tužilaštvo u Tuzli, koje je 2006. zaključilo da nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni, tadašnji rukovodioci rudnika, počinili krivično djelo koje im se stavljalo na teret.

Delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona danas su,  polaganjem vijenaca, minutom šutnje i učenjem Fatihe, odale počast za 180 komorata koji su na današnji dan 1990. godine izgubili živote u eksploziji ugljene prašine u rudniku Mramor (Kreka) u jami „Dobrnja jug“.

Delegacije su predvodili premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i predsjednik Skupštine Senad Alić, a uz njih delegacije su činili ministrica kulture, sporta i mladih Slavena Vojinović, ministar finanasija Miralem Nuhanović, ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević.

Premijer Suljkanović je ovom prilikom, uz riječi sućuti porodicama poginulih komorata, akcentirao i neophodnost snažnijeg ulaganja u sigurnost u svim rudnicima, a sve kako se ovakve ili slične tragedije nikada više ne bi dogodile. Također, premijer Suljkanović je istaknuo da Vlada TK, u okviru svojih mogućnosti nastoji pomoći poslovanje rudnika.

– Rudnici su inače u ingerenciji Vlade Federacije BiH i koncerna Elektroprivrede, ali i mi u Vladi Tuzlanskog kantona u svim onim segmentima gdje to možemo nastojimo olakšati i pomoći rad i poslovanje rudnika, te omogućiti bolje uzlove za život našim rudarima. Prije svega to se odnosi na ovjere zdravstvenih knjižica, odnosno omogućavanje konzumiranja zdravstvene zaštite, ali i na reprograme dugovanja po osnovu koncesionih naknada, čime pomažemo rudnicima da se lakše nose sa izazovima s kojima se susreću u svom poslovanju – rekao je premijer Suljkanović, saopćeno je iz Vlade TK.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.