Računari

Video igra u kojoj se pojavljuje Hitler izazvala burne reakcije

26/08/2018

Kompjuterska igra „Through the Darkest of Times”, koja je ove secmice predstavljena na sajmu Gamescom u Kelnu, prva je u kojoj je dozvoljeno prikazivanje kukastih krstova i u kojoj se pojavljuje Adolf Hitler.

„Igre koje se kritički suočavaju s prošlošću mogu dobiti dozvolu u budućnosti”, rekla je Elizabeth Zeker, direktorka komisije Samokontrola za zabavne programe (USK) koja izdaje dozvole za kompjuterske igrice.

Dosad je prikazivanje zabranjenih simbola iz nacionalsocijalizma bilo dopušteno samo u izuzetnim slučajevima filmskoj i pozorišnoj umjetnosti.

Još 1998. jedan sud je zabranio kukaste krstove i nacističke simbole u jednoj igrici, a to je obrazloženo strahovanjem da bi mladi koji igraju video igre mogli da se „naviknu” na te simbole.

USK će ubuduće i dalje analizirati svaku pojedinačnu igru u kojoj se pojavljuju zabranjeni simboli. Industrija kompjuterskih igara je reagovala s olakšanjem na odluku USK-a, prenosi Hina.

Njemačka ministrica za porodicu Franziska Giffey je, naprotiv kritikovala, odluku USK-a.

“S kukastim krstovima se ne igra. Posebno ne u Njemačkoj, gdje je i danas potreban osjećaj odgovornosti za ono što se dogodilo”, rekla je ona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.