Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFERA RESPIRATORI

Sve je trebalo biti dobro čuvana tajna: Godišnjica pokretanja istrage protiv Novalića i ostalih

respiratori

Potvrdu informacije da je firma “Srebrena malina” uvoznik respiratora dobili smo 27. aprila, tek dva dana nakon što je njih 80 i stiglo u BiH i to nakon što smo upit o tome ko je uvoznik uputili Upravi za indirektno oporezivanje, a potom smo i objavili tekst

Tačno prije godinu Fokus je objavio tekst o nabavci 100 respiratora iz Kine plaćenih 10,5 miliona KM iz budžeta FBiH. Istog dana Tužilaštvo KS otvorilo je istragu o toj nabavci, koju je u maju preuzelo Tužilaštvo BiH.

Danas, godinu poslije u toku je sudski proces u ovom predmetu, a iz dosadašnjeg suđenja vidljivo je da se pogodovalo jednoj firmi da dobije ovaj posao, da nisu konsultirani stručnjaci u vezi repsiratora ACM812 A i da je na današnji dan Novalićev šef kabineta pitao premijera hoće li se “Srebenoj malini” prebaciti i 2,9 miliona KM za nabavku zaštitne opreme.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Na današnji dan prošle godine Fokus je objavio tekst o tome ko je za FBiH nabavio i uvezao 100 respiratora ACM812 A iz Kine. Do tog ponedjeljka podaci o dobavljaču su bili brižno čuvana tajna i objavi našeg teksta prethodila je višednevna šutnja i ignorisanje naših brojnih upita odaslanih na adrese nadležnih institucija i pojedinaca.

Naša pitanja o tome „da li je jednoj firmi uplaćeno oko 10 miliona za 100 respiratora iz Kine za potrebe FBiH, te s kojom firmom je potpisan ugovor , na osnovu kojih kriterija i na osnovu čije odluke“, čak nisu htjeli pročitati ni na redovnim, u to vrijeme dnevnim press konferencijama koje su novinari pratili online, a pitanja upućivali na e-mail Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Potvrdu informacije da je firma “Srebrena malina” uvoznik respiratora dobili smo 27. aprila, tek dva dana nakon što je njih 80 i stiglo u BiH i to nakon što smo upit o tome ko je uvoznik uputili Upravi za indirektno oporezivanje, a potom smo i objavili tekst.

Otvaranje istrage

Istog dana Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu o ovoj nabavci, a istragu je u maju preuzelo Tužilaštvo BiH. Fahrudin Solak, tadašnji direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) i načelnik Federalnog štaba CZ koji je u to vrijeme bio na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) zbog povreda zadibijenih u padu s motocikla, dva dana nakon toga uputio je pisani poziv glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Sabini Sarajliji da istražuje medije koji su objavili tekst o nabavci respiratora.

Tokom istrage bili su privedeni i premijer Fadil Novalić, kao i Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik “Srebrene maline”. U tom periodu saslušano je na desetine svjedoka, a dvoje od njih, federalna ministrica finansija i komandantica Federalnog štaba Civilne zaštite Jelka Milićević, te direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandar Zolak u međuvremenu su izgubili status svjedoka, te dobili onaj osumnjičenih.

Zolak nije osumnjičen, odnosno optužen u istom predmetu koji se trenutno vodi pred Sudom BiH, nego u drugom predmetu koji se odnosi na pomoć opruženima, kako je ranije navelo Tužilaštvo BiH “nakon počinjenja krivičnog djela”.

Optužnicu protiv Novalaića, Solaka , Milićević i Hodžića Sud BiH je potvrdio krajem decembra prošle godine, a suđenje je počelo 24. februara ove godine.

Trenutno je u toku glavni pretres u ovom predmetu kada Tužilaštvo BiH izvodi brojne dokaze i svjedoke koji govore o tome kako je uopšte došlo do toga da firma “Srebrena malina” koja u martu i aprilu prošle godine nije imala na skladištu nikakvu medicinsku opremu i sredstva, niti ugovore s ponuđačima za tu robu, postane firma koja je trebala osim respiratora uvesti i zaštitnu opremu poput maski, rukavica, zaštitnih odijela vrijednu oko tri miliona maraka.

Iz do sada u sudnici Suda BiH objavljenih dokaza i saslušanih svjedoka jasno je da je Fikret Hodžić bio u povlaštenom položaju u odnosu na druge ponuđače koji su slali ponude na adrese Vlade FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH ili Federalne uprave Civilne zaštite. Hodžić je čak dobio plan potreba zdravstvenih ustanova koji je sačinio Zavod za javno zdravstvo, pa je na osnovu tog plana i uradio ponudu za zaštitnu opremu, a tu ponudu je poslao na adresu Ureda premijera FBiH.

I dok je premijer Novalić prije godinu dana, odnosno nakon objavljenog teksta o nabavci respiratora tvrdio da mu firma “Srebrena malina” nije poznata od ranije i da je i njemu to ime “zazvučalo egzotično”, kada ga je navodno prvi put vidio na e-mailu, ovih dana iz svjedočenja Novalićeve sekretarice Bahre Džaka, potom objavljene Viber i e-mail prepiske s Hodžićem i drugim akterima upoznatim u to vrijeme s nabavkom respiratora, evidentno je da su Novalić i Solak znali ko treba dobiti i posao za nabavku respiratora i medicinske zaštitne opreme.

Na početku procesa Tužilaštvo BiH je objavilo i da je Hodžić poslao Novaliću SMS da ga je na njega “uputio Asim”, a činjenica da je Novalić s privatnog e-maila, na onaj službeni u Uredu premijera sam proslijedio ponudu “Srebrene maline” govori o tome je li ili nije premijer poznavao Hodžića.

Viber poruke

Zanimljivo je da je na jučerašnjem ročištu u ovom predmetu pred Sudom BiH objavljena poruka koju je Hasan Ganibegović, sad već bivši šef Novalićevog kabineta poslao premijeru 27. aprila prošle godine. U toj poruci Ganibegović pita Novalića da li će prebaciti Hodžiću, odnosno njegovoj firmi 2,9 miliona za zaštitnu opremu, Na to ga Novalić pita “zar nije prebačeno”, a Ganibegović mu odgovara da “možda jeste Civilnoj zaštiti, ali nije ‘Malini'”.

Potom je Novalić odgovorio Ganibegoviću da je provjerio sa “Solakovim ljudima” i da “nije prebačeno”.

Podsjetimo na dan kada je FUCZ-e i Hodžiću trebalo biti prebačeno još 2,9 miliona za nabavku zaštitne opreme Fokus je objavio tekst o nabavci respiratora i Tužilaštvo KS je već pokrenulo istragu o toj nabavci.

Dalji postupak pred Sudom BiH o nabavci respiratora vjerovatno će otkriti da li se od uplate još 2,9 miliona KM “Srebrenoj malini” odustalo zbog istrage pokrenute u Tužilaštvu KS u vezi s nabavkom respiratora.

Nadati se da će uskoro biti odgovoreno i na ključno pitanje koje je u međuvremenu iskrslo u prvi plan ove čitave afere, a to je da li se respiratori plaćeni 10,5 miliona iz budžeta uopšte smiju koristiti za liječenje pacijenata oboljelih od Covid 19.

Premda istragu o tome vodi Tužilaštvo KS ono je prvenstveno od značaja za živote građana, a u svakom slučaju je neodvojivo od aktera afere “respiratori”, jer Tužilaštvo BiH ranije je u optužnici kao otežavajuću okolnost za optužene navelo da se oni ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege , a FBiH su trebali upravo takvi uređaji.

Da se ipak koriste na tim odjelima potvrdila je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a svjedočeći pred Sudom BiH u ovom predmetu 24. marta.

Neupotrebljivi respiratori

U konačnici, jasno je da su oni koji pokušavaju opravdati nabavku respiratora ACM812 A pri tome hvaleći ove uređaje, u ovom slučaju prednost dali tome da pokušaju spasiti bilo kakve odgovornosti optužene, a da su im pri tome očigledno nebitni pacijenti, iako su anesteziolozi KCUS-a u dopisu čiju su autentičnost sami potvrdili naveli sve nedostatke tih respiratora.

I da podsjetimo, jedino KCUS u FBiH koristi ove respiratore za teško oboljele pacijente i uprkos svim sumnjama koje u pogledu kvalitete odnosno namjene ovih uređaja izražavaju liječnici u drugim bolnicama, u KCUS-u ih ne žele staviti van upotrebe iako je o tome čak 1. aprila ove godine bila donesena i pisana odluka.

Danas, godinu od objave teksta o nabavci respiratora i pokretanju istrage mnoga pitanja još su bez odgovora. Na današnjem ročištu u ovom predmetu tužilaštvo BiH nastavlja s prezentacijom dokaza iz istrage, a na osnovu analize tih dokaza koje je sačinila Državna agencija za istrage i zaštitu.