veterinarski fakultet

Goletić: U FBiH cirkuliše deset različitih genetskih linija koronavirusa

teufik goletic (1)

Kako je kazao šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa, porast dnevnog broja novih slučajeva se nastavlja

Šef Laboratorije za molekularno genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Teufik Goletić na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva upozorio je da u Federaciji BiH trenutno cirkuliše deset različitih genetskih linija koronavirusa, od čega se posebno ističu britanski i češki soj.

– Sekvencioniranjem je zabilježena cirkulacija deset različitih genetskih linija koronavirusa. Posljednjih dana mogli ste pročitati da je situacija s koronavirusom u Češkoj Republici posebno komplikovana, njihov zdravstveni sistem ne može prihvatiti odgovarajući broj ljudi, pa je dio njihovih pacijenata smješten u Njemačku. Mi tražimo način kako da nastavimo sekvencioniranje da ono postane dio sistema monitoringa cirkulacije koronavirusa u FBiH i BiH, UNDP nam je pozitivno odgovorio u kontekstvu nabavke hemikalija i potrošnog materijala – kazao je Goletić.

Zaključno sa 25. februarom, u Federaciji BiH od početka pandemije ukupno je potvrđeno 84.365 slučajeva zaraze koronavirusom, a zabilječeno je 2.655 smrtnih slučajeva.

Kako je kazao šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa, porast dnevnog broja novih slučajeva se nastavlja, kao i trend ponovnog porasta oboljevanja. Federalnom zavodu za javno zdravstvo u posljednjih sedam dana prijavljeno je 2.472 slučaja oboljevanja od virusa “Covid-19”, što čini incidencu od 113 slučajeva na 100.000 stanovnika.

– Značajno veća incidenca zabilježena u Kantonu Sarajevo gdje iznosi 398 slučajeva na 100.000 stanovnika, a stope preko 50 slučajeva na 1000.000 stanovnika zabilježene su još u Hercegovačko – neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Tuzlanskom Kantonu. Evidentno je da ponovo imamo prijenos virusa u populaciji, a uslijedit će i porast hospitalizacija – navodi Musa.

Dodaje da je cilj Kriznog štaba smanjiti cirukulaciju virusa koristeći dostupne mjere za suzbijanje.

– Stanovništvo mora ostati privrženo prevenciji i kontroli infekcije dosljednom primjenom održavanja distance, higijenom, nošenjem maski, izbjegavanjem okupljanja i provjetrivanjem prostorija. Sve te mjere ostaju na snazi – zaključio je Musa.