Biznis

sarajevo

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom biće ratifikovan do 16. marta

25/02/2021

Košarac je naveo da je na sastanku iskazana potreba za razgovorom o plasmanu proizvoda iz BiH, kao što je bobičasto voće, odnosno maline, ali i o nekim drugim poljoprivrednim proizvodima, a sa turskom delegacijom je razgovarano i o unapređenju saradnje u oblasti ribarstva i akvakulture, kao i o nastavku izvoza crvenog mesa iz BiH u Tursku

– To je šansa koju trebamo svi zajedno da iskoristimo, kako bi što je moguće više naših proizvoda plasirali na tursko tržište – naveo je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac nakon sastanka kojem su prisustvovali i ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudin Dedić i Republike Srpske Boris Pašalić.

Ministar Košarac i turski ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli izjavili su danas u Sarajevu da bi turski parlament trebao do 16. marta ratifikovati Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske.

Turska je, kako je kazao Košarac, važan vanjskotrgovinski partner BiH, jer jednu trećinu svojih poljoprivrednih proizvoda plasira na to tržište, te je, stoga, taj sporazum jako bitan za bh. poljoprivrednike.

Košarac je naveo da je na sastanku iskazana potreba za razgovorom o plasmanu proizvoda iz BiH, kao što je bobičasto voće, odnosno maline, ali i o nekim drugim poljoprivrednim proizvodima, a sa turskom delegacijom je razgovarano i o unapređenju saradnje u oblasti ribarstva i akvakulture, kao i o nastavku izvoza crvenog mesa iz BiH u Tursku.

Dodao je da su dali zadatke nadležnim tijelima u vezi sa usklađivanjem veterinarskih certifikata za izvoz prerađevina mesa iz BiH, te da je razgovarano i o uvozu pilećeg mesa iz Turske u BiH.

Košarac je naveo podatak da je u prošloj godini BiH zabilježila rast izvoza u Tursku za 3,6 posto, a najviše se izvozilo ulje od sjemena suncokreta, dok je izvoz goveđeg mesa iznosio 25 miliona KM, a prethodne godine svega 970.000 KM.

Pakdemirli je rekao da je današnja posjeta BiH predradna, uoči posjete članova Predsjedništva BiH Republici Turskoj 16. marta.

Kako je dodao, i sa članovima Predsjedništva BiH jutros su razgovarali o unapređenju saradnje dvije države. Naglasio je da je sporazum koji treba da ratifikuje turski parlament veoma važan kako za njegovu zemlju, tako i za BiH, jer će doprinjeti unapređenju saradnje i pomoći privrednicima obje zemlje.

Pakdemirli je kazao da Ministarstvo na čijem je čelu ima blisku saradnju sa svim zemljama na Balkanu, pogotovo u smislu trgovinske razmjene. Međutim, kada je BiH u pitanju i izvoz poljopivrednih proizvoda u Tursku, ona je tu u prednosti. Dodao je da je, također, razgovarano i o akademskoj saradnji, posebno fakulteta poljoprivrede i šumarstva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.