Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Golić: Treba pomoć Svjetske banke za izradu planova upravljanja otpadom u RS-u

Srebrenka Golic – sastanak

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić očekuje da će Svjetska banka, zajedno s drugim međunarodnim partnerima, pomoći kako bi taj bh.entitet dobio kvalitetne i konkretne dokumente koji će omogućiti da se na najefikasniji način upravlja otpadom i riješi gorući problem s tim segmentom zaštite životne sredine.

Golić je jučer upoznala šeficu Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu Tatianu Proskuryakovu da je na posljednjem zasjedanju Narodne skupštine RS-a usvojen Nacrt strategije upravljanja otpadom u RS-u za period 2017- 2026 godina.

-Sljedeći korak je izrada Plana upravljanja i strateške procjene uticaja tog plana na životnu sredinu – rekla je Golić i dodala da je Ministarstvu neophodna tehnička podrška za izradu tih dokumenta.

Šefica Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu je naglasila da će u narednom periodu predložiti nekoliko opcija za održivo upravljanje otpadom, od kojih bi Minstarstvo i Vlada izabrali onu koja im najviše odgovara.

Podržava i stav ministrice Golić da se za izradu Plana upravljanja i strateške procjene uticaja Plana na životnu sredinu angažuju međunarodni eksperti te je najavila da će Svjetska banka, u skladu sa svojim pravilima i procedurama, pružiti tehničku podršku Ministarstvu u rješavanju ovog pitanja.

Na sastanku se razgovaralo i o proširenju projekta Energetska efikasnost u BiH, saopćeno je danas iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.