Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slovenski premijer

Golob: Slovenija će insistirati da BiH dobije status, ako treba i do jutra

Slovenski parlament potvrdio je Roberta Goloba za novog premijera zemlje
(220526) -- LJUBLJANA, May 26, 2022 (Xinhua) -- Robert Golob, leader of the center-left Freedom Movement (FM), addresses the National Assembly of Slovenia in Ljubljana, Slovenia, May 25, 2022. The Slovenian parliament on Wednesday confirmed Robert Golob as the country's new prime minister, in a secret vote with 54 votes against 30. (Photo by Zeljko Stevanic/Xinhua)

– Stanovnici Bosne i Hercegovine nisu sami krivi za situaciju u kojoj su se našli i tamo je bio rat i oni polako gube nadu da će biti dio evropske porodice – poručio je slovenski premijer

Danas moramo naći konsenz, rekao je prije sastanka Evropskog vijeća u Briselu slovenski premijer Robert Golob. Slovenija se pored Austrije najsnažnije zalaže za to da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvu u EU.

Golob je rekao da Slovenija i Austrija neće blokirati dodjelu statusa kandida Ukrajini (to su informacije koje su se pojavile u nekim stranim medijima), “a to ne znači da se neće zalagati da taj status dobije i BiH. Ako treba insisirati ćemo do jutra”, prenosi N1.

– Ono što je važno je to da smo obje zemlje (Slovenija i Austrija) veoma za to da se BiH dodjeli status kandidata bez dodatnih uslova. Postoji više mogućnosti kako naći kompromis – rekao je Golob u Briselu i dodao da nije važno čime će biti zadovoljna Slovenija, nego to da se ljudima u BiH da jasan signal da održe nadu na članstvo u EU isto tako kao tu nadu dajemo Ukrajini.

– Stanovnici Bosne i Hercegovine nisu sami krivi za situaciju u kojoj su se našli i tamo je bio rat i oni polako gube nadu da će biti dio evropske porodice – poručio je slovenski premijer.

U Briselu traje sastanak Evropskog vijeća na kojem lideri Evropske unije dogovaraju zaključke. Bosna i Hercegovina nada se statusu kandidata, a kako saznaje N1 Austrija i Slovenija najviše insistiraju na tome.

N1 iz diplomatskih krugova u Briselu saznaje da se trenutno dogovaraju zaključci Evropskog vijeća, prije svega da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata, što će se najvjerovatnije i dogoditi, a polemika se, između ostalog, vodi u vezi sa Bosnom i Hercegovinom.