Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer Slovenije

Golob u Sarajevu: Slovenija ne želi biti prijateljska država BiH, već najveća saveznica

robert golob fena

Kazao je da Slovenija želi stabilnost u ovom djelu Evrope, zbog ekonomskih odnosa među državama, ali i zbog prošlosti

Premijer Republike Slovenije Robert Golob poručio je da se jasno i iskreno promijenila atmosfera u Briselu kada je riječ o Bosni i Hercegovini te da je kandidatski status historijska šansa za BiH.

Premijer Golob doputovao je danas u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, a na platou ispred zgrade institucija BiH, uz vojne počasti, dočekala ga je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto

– Slovenija ne želi biti prijateljska država BiH, već najveća saveznica – istakao je.

Kazao je da Slovenija želi stabilnost u ovom djelu Evrope, zbog ekonomskih odnosa među državama, ali i zbog prošlosti.

Istakao je da se u Sloveniji dogodila važna promjena unutar države te da se intenzivirao princip solidarnosti među narodima i političke saradnje, jer se samo tako može doći do napretka.

Foto: Hazim Aljović/ Fena

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je da BiH sa Slovenijom ima tradicionalno dobre odnose, posebno ekonomske te je zahvalila na svemu što čine za BiH u smislu euroatlantskih integracija.

– To je nešto što BiH znači, u formalno-pravnom smislu smo bliže korak porodici EU. Mjesto BiH je u evropskoj porodici – kazala je Krišto.

Golob i Krišto su, između ostalog, razgovarali o kandidatskom statusu BiH, bilateralnim odnosima, mogućnostima unaprjeđenja, kao i regionalnoj saradnji.

Nakon sastanka sa Krišto, Golob će se susresti s članovima Predsjedništva BiH kao i članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH te će prošetati kroz stari dio Sarajeva.