Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Golubovi sa porukama mira djece iz BiH

golubovi111

Ceremonija predstavljanja projekta savremene umjetnosti “Think Freedom” bh. autorice Edine Selesković održana je danas u Gradskoj vijećnici u Sarajevu.

Selesković je ovom prilikom kazala da pokušava raditi umjetničke projekte koji, po njenom mišljenju, pomjeraju granice i koji, na neki način, mogu promijeniti svijest ljudi, pogotovo mladih.

– Stilizovane ptice mira nastale su iz želje da pokažem lijepu sliku Sarajeva i pošaljem poruku mira povodom obilježavanja 20. godišnjice mira u BiH – rekla je Selesković, dodajući da su na golubovima ispisane poruke djece iz BiH o tome šta za njih znači sloboda.

Istakla je da se ponosi što će ova izložba biti predstavljena i u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani i Skoplju, pa čak i u New Yorku, u aprilu sljedeće godine.

Današnjoj ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias.

Prethodno je ova umjetnička instalacija, sačinjena od hiljada golubova od posrebrenog metala koji lebde, postavljena 14. i 15. juna duž Vilsonovog šetališta u Sarajevu.

Edina Selesković rođena je u BiH, a u Sjedinjene Američke Države (SAD) otišla je kao srednjoškolka i student razmjene 1991. godine. Diplomirala je na poznatoj likovnoj akademiji Corcoran Achool of Art u Washingtonu, na odsjeku skulpture. Njeni radovi su od tada bili izloženi na više od 40 samostalnih i grupnih izložbi širom SAD-a, Evrope i Azije.