Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšen mladić osumnjičen za masakr u crkvi u Charlestonu

ubica-crkva

Američka državna tužiteljica Loretta Lynch kazala je da je “nekoliko sati nakon pucnjave u crkvi ” uhapšen 21-godišnji Dylann Roof koji je pod istragom zbog “zločina mržnje”.

crkva masakr1Devet osoba ubijeno je u crkvi u Charlestonu u Južnoj Karolini, nakon što je mladić samo ušao i počeo pucati. Jedna osoba je povrijeđena.

Muškarac koji se predstavio kao stric osumnjičenog, kaže da je Dylann nedavno dobio pištolj kalibra 45 od oca kao rođendanski poklon i da je u posljednje vrijeme djelovao “odsutno” o čemu je prije nekoliko godina upozorio njegovu majku.

“Ja sam rekao, gledaj, on već ima 19 godina, nema posao, nema vozačku dozvolu ili bilo što slično.., on je puno vremena provodio u svojoj sobi,” izjavio je stric u telefonskom razgovoru za Reuters i dodao kako su njegovi pokušaji da se postavi kao “mentor” bili neuspješni i izazvali trzavice s nećakom, nakon čega se udaljio od mladića.

Dylanna kao povučenog i “uvijek zabrinutog” opisuju i drugi ljudi koji ga poznaju.

Američki predsjednik Obama nije skrivao ljutnju u vanrednom obraćanju naciji, ocjenivši da se nasilni incidenti vatrenim oružjem prečesto događaju u Americi i da ih u takvoj mjeri nema u drugim naprednim nacijama.

crkva-masakr111

Obama je novinarima u Bijeloj kući rekao da su on i njegova supruga Michelle poznavali jednog od ubijenih svećenika, prenosi Reuters.

Do napada na afričku metodističku episkopalnu crkvu došlo je oko 21 sat po lokalnom vremenu, odnosno nešto iza ponoći po srednjoeuropskom, pojasnila je policija.