teško stanje u fbih

Čerkez: Ovo je krizna situacija s kojom ćemo živjeti još mjesecima

kafici2

Istakao je da su ovakvu situaciju očekivali, ali ne ovoliki broj oboljelih, što pripisuju uvezenim slučajevima

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je za televiziju N1 kako je situacija u FBiH jako teška, ali da je još uvijek pod kontrolom. Istakao je kako je sve izazovnije pratiti situaciju zbog povećanja broja oboljelih.

“Epidemiološka situacija je jako teška ako poredimo sa zemljama regije. U zadnjih osam dana, od 31.7. do 8.8. imali smo 33 smrtna slučaja što je prilično veliki broj, poredeći s Hrvatskom koja je imala 14 ili Njemačkom 61. Obolijevanje kod nas je mnogo veće nego u drugim zemljama. Deset puta veće, gledano na 100.000 stanovnika, nego u Hrvatskoj, 15 puta više nego u Sloveniji, 10 puta više nego u Britaniji…”, rekao je Čerkez.

Istakao je da su ovakvu situaciju očekivali, ali ne ovoliki broj oboljelih, što pripisuju uvezenim slučajevima.

“Moramo se naučiti da ustvari živimo život s virusom, to je neki novi život i nova relanost. To jeste krizna situacija s kojom ćemo živjeti još najmanje šest, sedam, osam mjeseci”, rekao je Čerkez.

Gledajući procenat oboljelih u odnosu na umrle, FBiH je bolja od Hrvatske, ali zadnjih osam dana imamo skok.

“Smrtnost je bila očekivana do sada. Umiru mladi i ono što je važno reći da umiru mladi bez ikakvih hroničnih oboljenja. To nas opominje da se moramo pridržavati mjera. Jučer smo imali smrt mlade Belme Šoljanin, s kojom sam lično sarađivao. Jedan mladi život koaj se maksimalno posvetila javnom zdravlju. Prije toga je bilo nekoliko mladih osoba koje su DIF završile. Virus je vrlo ozbiljan i nije oslabio kako se pričalo da će biti”, upozorio je Čerkez.

Komentirajući izjave u javnosti kako “respiratore niko ne preživi”, Čerkez je rekao kako “respirator nije lijek, a da ljudi koji dođu na respirator i u svjetu i kod nas je obim 50 posto šanse da preživi”.

Govoreći o novim mjerama za ugostiteljske objekte, rekao je da su to iste mjere kao i u zemljama EU.

“Mislim da su te mjere apsolutno potrebne. Što se tiče mjere o zabrani pušenja, to nije propisana mjera s nivoa FBiH. Imali ste mjeru gdje je ukinuto korištenje nargile u BPK. Ja kao ljekar podržavam iz ljekarskog ugla jer pušenje cigareta i nargila smanjuje kapacitet pluća”, rekao je Čerkez.