Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apelaciono vijeće Suda BiH

Goran Sarić pravosnažno oslobođen krivice za genocid

sud-bih2

Ova presuda je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe

Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno je oslobodilo bivšeg komanadanta Specijalne brigade policije Gorana Sarića krivice za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kako stoji u presudi, Apelaciono vijeće je kao neosnovanu odbilo žalbu Tužilaštva BiH, te je potvrdilo prvostepenu presudu izrečenu u februaru ove godine.

Prvostepenom presudom Suda BiH, bivši komandant Specijalne brigade policije Sarić je u oslobođen optužbe da je izdao upute, ali i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom – koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici – te da je pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u izvršenju genocida, a što je za posljedicu imalo više od 7.000 ubijenih i oko 40.000 raseljenih osoba.

Pored djela počinjenih u općinama Bratunac i Srebrenica, Sarić je oslobođen optužbe da je počinio ratni zločin na području Zvornika.

„Apelaciono vijeće, kao i u prvostepenoj presudi, nalazi pravilno utvrđenim da je izvršen navedeni napad na Srebrenicu, i da su u tom napadu, između ostalih, učestvovale i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), čiji pripadnik je bio i optuženi. Međutim, ono što je bilo sporno i što je valjalo razriješiti u ovom predmetu jeste da li je optuženi lično, kroz obezbjeđenje pripadnika Specijalne brigade policije i nadzor nad njima uzeo učešće u tom napadu, a što nije van razumne sumnje dokazano. S tim u vezi, žalbu tužilaštva valjalo je odbiti kao neosnovanu“, stoji u drugostepenoj presudi.

Ova presuda je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.

Sarić je prethodno pravosnažno oslobođen krivice za ratne zločine počinjene na području Sarajeva.