Naselje Luka

Goraždani protiv izgradnje betonskog zida na obali Drine

stanovnici_Luka_Gorazde (1)

Mi nećemo odustati, stanovnici Luke su složni i prvi su stavili potpis na peticiju, a očekujemo od svih građana koji vole ovaj grad da nas podrže

Stanovnici naselja Luka koji žive u neposrednoj blizini rijeke Drine, danas su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo projektom izgradnje obalautvrde u ovom dijelu grada, gdje se uz ostalo gradi i zid visine oko dva metra, koji u potpunosti zaklanja pogled na Drinu.

Mještani traže hitnu obustavu radova te iznalaženje prihvatljivijeg rješenja.

“Danima posmatramo kako se zid gradi i zaklanja nam pogled na Drinu. Čekali smo da nam neko od predstavnika vlasti objasni i prezentira zašto se nama uskraćuje pravo da uživamo u pogledu na rijeku pored koje smo odrasli i pored koje živimo. Pošto smo zbog ovog vanrednog stanja bili uskraćeni da reagiramo, a vidimo da izvođači nastavljaju graditi bez obzira na ovu situaciju oko korone, odlučili smo da se oglasimo i zatražimo hitno zaustavljanje gradnje ovog zida – kazala je predstavnica građana Luke Senka Dedović.

Uz obustavu radova, navela je da stanovnici traže da se iznađe najbolje rješenje koje će odgovarati, prije svih stanovnicima ovog naselja ali i čitavog grada.

“Želimo da se pronađe najbolje tehničko riješenje jer mi smatramo da ovo nije najbolje. Ukoliko se ne ispune naši zahtjevi bit ćemo prisiljeni da poduzmemo radikalnije korake, a svakako ćemo tražiti odgovornost onih službi i osoba koje su bile dužne da nas upoznaju s projektom izgradnje obaloutvrda i ovog zida. Okupili smo se kao neformalna grupa odlučni u namjeri da ovo spriječimo. Počelo se i s potpisivanjem peticije, dobili smo odobrenje od MUP-a BPK da u naredna dva dana postavimo punkt ispred Centra za kulturu u vremenu od 10 do 12 i od 15 do 17 sati, kako bi je svi građani koji se protive ovakvoj vrsti gradnje mogli potpisati” – pojasnila je Dedović.

Naglasila je da od nadležnih institucija proteklih dana nisu imali bilo kakve povratne informacije.

“Niko nije došao da nam da bilo kakvo objašnjenje. Mi nećemo odustati, stanovnici Luke su složni i prvi su stavili potpis na peticiju, a očekujemo od svih građana koji vole ovaj grad da nas podrže i da zajedno spriječimo ovo što se radi. Mora postojati bolje i tehničko i estetsko riješenje za obalautvrdu, a ne dizanje betonskog zida” – kategorična je Dedović.

Projekat izgradnje obalautvrda vrijedan oko 10,5 miliona KM iniciran nakon velikih poplava 2010. godine kreditnim sredstvima finansira Svjetska banka koja je, kako su naglasili u Gradskoj upravi Goražde, provela cjelokupnu proceduru u saradnji s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Grad Goražde aplicirao je i za dodatnih 20 miliona KM za nastavak projekta kroz centar grada.