Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anis Ajdinović

U posljednja 24 sata federalni inspektori izdali 419 rješenja na GP

granica

Federalni sanitarni inspektori nastavljaju vršiti zdravstveni nadzor putnika na graničnim prelazima BiH koji se nalaze na području FBiH, te izdavati rješenja o izolaciji u trajanju od 14 dana

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove iznio je najnovije podatke o postupanju federalnih sanitarnih inspektora zaključno s 27. aprilom 2020. godine. Istakao je da je u posljednja 24 sata na graničnim prelazima izdato 419 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor, prenosi Anadolu Agency (AA).

FUIP nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja novog koronavirusa u Federaciji BiH u skladu s naredbama i odlukama nadležnih organa i tijela na nivou BiH i FBiH. Od 15. marta 2020. godine, od donošenja odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih 10 inspektorata raspoređeni su na 14 graničnih prelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH.

Napominjemo, prestankom važenja Naredbi Federalnog štaba civilne zaštite od 10. i 11. aprila 2020. godine, te ukidanjem mjere karantina, FUIP-u novom naredbom FŠCZ-a od 24. aprila 2020. ponovno su uspostavljene obaveze iz procedure zdravstvenog nadzora svih putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu novog koronavirusa. Shodno tome, federalni sanitarni inspektori nastavljaju vršiti zdravstveni nadzor putnika na graničnim prelazima BiH koji se nalaze na području FBiH, te izdavati rješenja o izolaciji u trajanju od 14 dana.

“Zaključno s danom 27. april 2020. godine, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prelazima izdali su ukupno 28.558 rješenja o stavljanju lica pod zdravstveni nadzor na period od 14 dana. Za kategorije lica iz nove naredbe Federalnog štaba civilne zaštite koja se primjenjuje od 24. aprila 2020. godine, federalni sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prelazima izdali ukupno 419 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 208 rješenja o izolaciji, te 162 rješenja za vozače, 11 rješenja za pogranične i 38 za prekogranične radnike. Od ukidanja mjere karantina, zabilježen je porast broja putnika u prekograničnom prometu na graničnim prelazima koji su u nadležnosti federalnih sanitarnih inspektora”, kazao je Ajdinović.

Dodao je da je nadzorima i mjerama federalnih inspektora, prema do sada dostupnim podacima, obuhvaćeno ukupno 3.237 lica – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije/karantina. Isto vrijedi i za 321 lice – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Od stupanja na snagu naredbe FŠCZ-a od 24. aprila, Inspektorat RS je dostavio podatke o 186 lica kojim je republički sanitarni inspektor izdao rješenje o kućnom karantinu, te podatke o rješenjima za 1.062 vozača koji su na teritoriju BIH ušli na graničnim prijelazima koji se nalaze na području RS, a imaju prebivalište u FBIH.

“Danas ističu mjere iz 232 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 24.332 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana“, istakao je Ajdinović i dodao:

“Po donošenju odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži, dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata je u cilju zaštite građana od nerazumnog podizanja cijena i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata na području FBiH. Do ovog trenutka izvršeno je šest inspekcijskih nadzora, kojom prilikom je utvrđeno 14 prekršaja, što podrazumijeva podnošenje 14 prekršajnih naloga u iznosu od 28.200 KM.”