Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poduzetnici, oprez

Ajdinović najavio drugi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora u Federaciji BiH

inspekcija fuzip
FOTO: FUZIP
Ilustracija

Ajdinović najavio kad kreću pojačane kontrole, i šta će biti pod lupom inspektora tokom inspekcija 11 federalnih inspektorata

U okviru aktivnosti na suzbijanju nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora, koje su prepoznate pod pojmom sive ekonomije, Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) u započinje provođenje drugog ciklusa pojačanih inspekcija u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

Nadzore će provoditi mješoviti timovi Federalne uprave za inspekcijske poslove u saradnji s kantonalnim inspekcijskim organima.

“Kao i ranije, predmet inspekcijskih kontrola će, između ostalog, biti prometovanje roba i usluga. Zatim vođenje poslovnih knjiga, prometovanje drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala”, izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Pod lupom će biti zdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

“Predmet inspekcija će biti obavljanje farmaceutske djelatnosti, te nadzore u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata”, kazao je Ajdinović.

Osim toga, Federalna inspekcija će se posebno fokusirati na kontrolu cijena. A sve u skladu s novom Odlukom o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utrvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, čija primjena počinje 12.10.2023. godine, te poštivanja propisa u oblasti unutrašnje trgovine i prava potrošača. Ajdinović je kazao kako pojačanje kontrole kreću u ponedjeljak, 9.10.2023. godine.

Porezna zapečatila 32 objekta

Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine 5. oktobra su na širem području FBiH izvršili 328 inspekcijskih nadzora. Nadzorima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, pekarstva i druge uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkrivena su 63 neprijavljena radnika. Otkriveno je 111 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja. 11 obveznika nije imalo instaliran fiskalni uređaj i 10 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćena su 32 objekata. Izdata su 164 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 525.450 KM.