Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šojgu se oglasio

Rusi stavljaju “Sarmat” u borbenu gotovost, Slovačka stopirala slanje vojne pomoći Ukrajini

shoigu sarmat
FOTO: Screenshot

Pobjednik parlamentarnih izbora u Slovačkoj, Robert Fico, koji je obećao da Ukrajini više neće dati ni metak, još nije postao premijer

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će ruska vojska uskoro staviti na borbeno dežurstvo novu interkontinentalnu balističku raketu Sarmat.

“Trenutno centar Makejev rješava problem opremanja prvog raketnog puka kompleksom Sarmat u glavnom objektu Strateških raketnih snaga”, rekao je Šojgu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Interfaks.

Šojgu je, tokom posjete vojno-industrijskom kompleksu Krasmaš u Krasnodarskom kraju, istakao da je opremanje Strateških raketnih snaga tim kompleksom prioritet u obezbjeđivanju odbrambenih sposobnosti zemlje.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 20. aprila 2022. godine da je izvršeno prvo probno lansiranje rakete Sarmat sa kosmodroma Pleseck.

“Raketa Sarmat ima jedinstvene karakteristike koje joj omogućavaju da garantovano savlada sve postojeće i buduće sisteme protivraketne odbrane. Sarmat je najmoćnija raketa sa najdužim dometom gađanja ciljeva na svetu, što će značajno povećati borbenu moć strateških nuklearnih snaga naše zemlje”, tvrde iz ruskog Ministarstva odbrane.

Lavrov pozvao na uspostavu palestinske države u granicama iz 1967.

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov oglasio se nakon što je Hamas započeo napad protiv Izraela.

“Pozivamo na trenutni prekid vatre i mirovni plan temeljen na uspostavi nezavisne palestinske države unutar granica iz 1967., s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom”, poručio je Lavrov.

Rusi gađali Odesu hipersoničnim projektilima Oniks

Ruske snage izvele su tokom noći raketni napad na južnu ukrajinsku regiju Odesu, oštetivši lučku infrastrukturu, priopćile su ukrajinske vlasti rano u subotu.

Guverner Oleh Kiper rekao je da je četvero ljudi ranjeno u udaru koji je pogodio pansion i lučko žitno postrojenje, ali nije precizirao gdje se napad dogodio, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Ukrajinska vojska rekla je da su supersonični projektili Oniks ispaljeni s Krima pod ruskom okupacijom.

Ponovo napadnuto omiljeno mjesto ruske elite

Crnomorsko ljetovalište Soči 1. oktobra pogodile su letjelice bez posade, drugi put u dvije sedmice.

Mediji su izvijestili da je oštećeno mjesto za slijetanje helikoptera u zračnoj luci u Sočiju, piše britansko ministarstvo odbrane.

Prethodni napad 20. septembra 2023. izazvao je veliki požar u skladištu nafte, u blizini zračne luke.

Bio je to prvi zabilježeni napad na to područje od ruske invazije na Ukrajinu.

Soči je popularno odredište za odmor, uvelike povezano s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, i služi kao ljetna baza za rusku elitu.

Slovačka stopirala slanje vojne pomoći Ukrajini

Slovačka vlada u teničkom mandatu saopštila je da obustavlja slanje dalje vojne pomoći Ukrajini. Razlog je taj što trenutno političke stranke koje se protive takvoj podršci vode pregovore o formiranju koalicije nakon izbora prošlog vikenda.

“Odlazeća tehnička vlada u Slovačkoj neće više slati nikakav vojni materijal Ukrajini”, saopštio je portparol vlade, prenosi Politico.

Objasnio je da odluka o ovom pitanju treba odražavati ishod nedavnih parlamentarnih izbora i da prati ishod pregovora o formiranju vlade koji se vode ovih dana.

Pobjednik parlamentarnih izbora u Slovačkoj, Robert Fico, koji je obećao da Ukrajini više neće dati ni metak, još nije postao premijer. Slovačka predsjednica Zuzana Čaputova usprotivila SE slanju novog paketa vojne pomoći Ukrajincima.

Slovački list Dennik N izvijestio je u srijedu da je Čaputova, koja je tokom rata podržavala Ukrajinu, svoj stav obrazložila potrebom poštivanja izbornih rezultata.

Prema njenom mišljenju, u situaciji kada su Ficova stranka SMER i nekoliko drugih malih stranaka koje se protive vojnoj podršci Ukrajini osvojile većinu glasova na izborima, slanje paketa vojsne pomoći između izbora i formiranja nove vlade bila bi opasan presedan.

Američka administracija priprema novi paket pomoći

Očekuje se da će administracija američkog predsjednika Joea Bidena sljedeće sedmice objaviti novi paket pomoći u oružju za Ukrajinu, čime Pentagon nastavlja trošiti sredstva otkrivena zbog greške u budžetu od više milijardi dolara, saopštili su američki zvaničnici, prenosi Reuters.

Ta sredstva su omogućila Bidenovoj administraciji da pošalje Kijevu oružje, zalihe i municiju uprkos isključenju nove pomoći Ukrajini iz zakona koji je Zastupnički dom Kongresa usvojio prošlog vikenda kako bi se sprečila blokada vlade.

Pentagon ima oko 5,4 milijardi dolara na raspolaganju, dostupnih predsjedničkim ovlaštenjem.

Sadržaj nove runde pomoći u oružju, za koju se očekuje da bude u vrijednosti od 200 miliona dolara, još uvijek se formuliše i trebao bi biti predstavljen u srijedu, rekli su zvaničnici, prenosi Tanjug.