Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bbc-ijev analitičar

Izrael je uhvaćen na spavanju

hamas izrael
FOTO: Pixsell

Na društvenim mrežama su se pojavili i snimci ubijenih i otetih izraelskih civila s kojima se militanti grupe Hamas slikaju kao s ratnim trofejima

Iznenadni napad militantne grupe Hamas na Izrael kolosalan je propust izraelskih obavještajnih službi, objavio je danas BBC-jev stručnjak za sigurnost Frank Gardner.

Izrael ima jednu od najrasprostranjenijih i najsofisticiranijih obavještajnih mreža na Bliskom istoku, kako domaću tako i vanjsku.

Ima doušnike infiltrirane u militantne grupe ne samo na palestinskim teritorijima već i u Libanonu, Siriji i drugdje.

U prošlosti su bili u mogućnosti ubiti vođe militanata preciznim napadima bespilotnim letjelicama ili čak mobilnim telefonima s eksplozivom.

Međutim, ovim Hamasovim napadom na kraju židovskog praznika čini se da je Izrael uhvaćen na spavanju. Militanti su izgleda uspjeli isplanirati i pokrenuti pažljivo koordinirani napad na Izrael u potpunoj tajnosti.

Da će Izrael uzvratiti velikom silom, nema nikakve sumnje. Ali Izraelci će se sada pitati zašto njihovi špijuni nisu znali da se ovo sprema i upozorili zemlju na to, zaključuje BBC.

Palestinci buldožerima i eksplozivima ruše ogradu na granici Gaze.

Širi se snimka uništenog izraelskog tenka nakon upada hamasovaca u Izrael. Kao i zarobljavanje izraelskih vojnika.

Na društvenim mrežama su se pojavili i snimci ubijenih i otetih izraelskih civila s kojima se militanti slikaju kao s ratnim trofejima.

Izraelski MDA: Ubijeno najmanje 22 osobe

Najmanje 22 osobe ubijene su u današnjem napadu militantne skupine Hamas, prema izraelskoj spasilačkoj službi (MDA).

Izraelsko ministarstvo zdravstva navodi da je u bolnice primljeno 545 ljudi.

Osude sa svih strana

Stižu osude napada i reakcije iz svijeta. Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel oštro je kritikovao subotnje napade na Izrael iz Pojasa Gaze.

“Snažno osuđujem terorističke napade protiv Izraela iz Gaze. Snažno osuđujem neselektivne napade koji su jutros pokrenuti protiv Izraela i njegovog naroda, izloživši nedužne građane teroru i nasilju”, napisao je Michel na Twitteru.

Napad su snažno osudile Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

“Snažno osuđujem terorističke napade protiv Izraela iz Gaze. Nasilje i rakete protiv nedužnih civila moraju odmah prestati. U potpunosti smo solidarni s Izraelom i njegovim pravom prema međunarodnom pravu da se brani od terorizma”, poručila je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Osuda napada stigla je i iz Ukrajine. Ministarstvo vanjskih poslova u kijevu objavilo je da “Ukrajina oštro osuđuje terorističke napade na Izrael, uključujući raketne napade na civilno stanovništvo u Jeruzalemu i Tel Avivu”.

“Izražavamo podršku Izraelu u njegovom pravu da brani sebe i svoj narod.”

Rusija je u kontaktu s Izraelom, Palestincima i arapskim zemljama u vezi s eskalacijom izraelsko-palestinskog sukoba, izvijestila je novinska agencija Interfax pozivajući se na zamjenika ministra vanjskih poslova Mihaila Bogdanova.

“Razumije se da uvijek pozivamo na suzdržanost”, dodao je.

Egipat je upozorio na “teške posljedice” eskalacije napetosti između Izraela i Palestinaca u saopćenju ministarstva vanjskih poslova koje je u subotu prenijela državna novinska agencija.

U njemu se poziva na “maksimalnu suzdržanost i izbjegavanje izlaganja civila daljnjoj opasnosti”.

Vojni komandant Hamasa: Dan najveće bitke

Vojni komandant militantne grupe Hamas Mohamad Deif objavio je početak “vojne operacije” protiv Izraela, pozivajući Palestince posvuda na borbu.

“Ovo je dan najveće bitke za okončanje posljednje okupacije na zemlji”, rekao je i dodao da je ispaljeno 5000 raketa.