BiH

donesena fetva

Goraždani zbog objektivnih razloga bajram-namaz klanjali sat kasnije

24/05/2020

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić kazao je ranije da je vrijeme bajram-namaza na području ovog muftijstva pomjereno za sat vremena u odnosu na vaktiju, navodeći da su postojali objektivni razlozi za donošenje fetve

Muslimani širom svijeta danas slave jedan od dva najveća blagdana – Ramazanski bajram.

Vjernici islamske vjere u Goraždu bajram su klanjali oko sat vremena kasnije u odnosu na ostale krajeve u Bosni i Hercegovini.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić kazao je ranije da je vrijeme bajram-namaza na području ovog muftijstva pomjereno za sat vremena u odnosu na vaktiju, navodeći da su postojali objektivni razlozi za donošenje fetve.

“Osamdeset posto naših ljudi koji će doći u svoje džemate iz kojih su protjerani, dolaze nam iz daleka i išli smo njima u susret. Nema nikakve šerijatske ili religijske prepreke da donesemo takvu odluku, a ima sasvim dovoljno preporuka da ljudima olakšamo tako da će se bajram-namaz klanjati u sedam sati u svim džamijama. Na području muftijstva goraždanskog neće biti centralne bajramske svečanosti, a jedinstven, kratak program neposredno pred bajram-namaz, bit će u svim džamijama. Ostaje nam drugi dan ramazanskog bajrama, Dan šehida, koji ćemo obilježiti kako smo i navikli, vodeći računa o ograničenjima koja još uvijek imamo”, pojasnio je ef. Pitić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.