Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gordan Jandroković: Presuda ne odgovara istorijskoj istini

BiH

jandrokovic

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je kako do sada izrečeni dio presuda u Haagu ne odgovara istorijskoj istini te kako će Hrvatska učiniti sve da se ovakva odluka suca u budućnosti promijeni, javlja Anadolu Agency (AA).

Jandroković je u izjavi medijima u Hrvatskom saboru kazao kako se danas desio šokantan ishod suđenja u Haagu, pritom se refrerirajući na čin generala Slobodana Praljka.

“Nadam se da će sve biti u redu, da će preživjeti. Ovo je zaista bio jedan čin koji je sve iznenadio, šokirao”, kazao je Jandroković. Dodao je kako nema saznanja o stanju generala Praljka osim iz medija i da zna da je Praljkovo stanje jako teško

Jandroković se osvrnuo na izrečeni dio presude, naglasivši kako nije pročitana čitava presuda šestorki:

“Mogu samo reći da presuda ne odgovara povijesnoj istini, da su sasvim sigurno Hrvati bili žrtve onoga što se događalo u BiH kao najmanji konstitutivni narod. Ovdje dolazi do jednog izokretanja i slijeda događanja, i potpunog negiranja onog što je Hrvatska učinila za BiH, u smislu zbrinjavanja preko 700.000 i to muslimana, Bošnjaka koji su tada našli svoj smještaj u Hrvatskoj”, kazao je.

“Potpisani su i brojni ugovori kojima su definirani odnosi između vojski koje su surađivale u obrani od velikosrpske agresije. Dakle, čitav je niz stvari koje se za sada ne vide iz ove presude. Iz tog razloga odbacujem takav način tumačenja povijesti i mislim da takvo tumačenje i takav ishod, ako će biti takav na tragu ovoga što je govorio sudac, ne pridonosi pomirenju među narodima jer osnov za pomirenje jest istorijska istina”, rekao je Jandroković.

“Vidjet ćemo koje su pravne i političke radnje moguće, je li to revizija, koje su diplomatske i političke aktivnosti pred nama da bi dokazali da ovo što do sada izrečeno od strane suca ne odgovara istini”, kazao je.

Jandroković smatra kako sličan stav dijeli većina članova vladajuće koalicije, ali i “svi koji su živjeli u ono vrijeme u Hrvatskoj i znaju povijesnu istinu”. Očekuje da će okovog pitanja postojati širok društveni konsenzus.

Popodne će se održati sjednica Predsjeništva Hrvatskog sabora kako bi se formirao stav oko haaških presuda šestorci.