Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istražna komisija o stanju o pravosuđu

Gordana Tadić nije došla, očekuju je 24. septembra

gordana tadic – parlament

Sama činjenica da o ovom raspravljamo na najvišem nivou u državi, dakle u Državnom parlamentu, da dolaze izuzetno kredibilni svjedoci i daju nam svoju sliku o tome šta ne valja u pravosuđu BiH pokazuje nam izuzetan institucionalni napredak kada je saniranje problema u bh. pravosuđu u pitanju- kazao je Arnaut

S. DEGIRMENDŽIĆ

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH nije se odazvala pozivu da svjedoči na današnjoj sjednici Privremene istražne komisije za stanje u pravosuđu BiH. Kako je ostale članove Komisije i javnost obavijestio predsjedavajući ovog tijela Damir Arnaut, Komisija je iz Tužilaštva BiH obaviještena da glavna tužiteljica BiH, zbog brojnih obaveza nije u mogućnosti da prisustvuje današnjoj sjednici.

Zaključeno je da se tužiteljica Tadić ponovo pozove da prisustvuje sjednici Komisije 24. septembra ove godine.

Na pitanje novinara, vjeruje li Komisija da tužiteljica Tadić uistinu nije mogla danas doći zbog obaveza, Arnaut je kazao da je to zvanično obavještenje i da on na njega nema dodatni komentar. On je govorio i dosadašnjim rezultatima rada ovog tijela.

– Mislim da je ova komisija uradila jako dobar posao tako što se izdigla iznad tih komentarisanja. Kažem vam ono što smo dobili, zvanično je tako, zvanično će otići poziv za 24. septembar i tako radimo. Ova komisija ima kredibilitet, pogotovo u međunarodnoj zajednici. Inače, ovo je 10. sjednica Komisije na kojoj raspravljamo o akutnim problemima u pravosuđu BiH, na osnovu zaključka Predstavničkog doma, a koji je usvojen zbog svih tih problema, a isto tako zbog izuzetno negativnog mišljenja Evropske komisije i drugih institucija kojima mi težimo , odnosno čijem članstvu težimo. Tako da sama činjenica da o ovom raspravljamo na najvišem nivou u državi ,dakle u Državnom parlamentu, da dolaze izuzetno kredibilni svjedoci i daju nam svoju sliku o tome šta ne valja u pravosuđu BiH pokazuje nam izuzetan institucionalni napredak kada je saniranje problema u bh. pravosuđu u pitanju – kazao je Arnaut.

Borislav Borenović, član Komisije kazao je da činjenica da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH obavijestila ovo tijelo o svom nedolasku ipak pokazuje da “gospođa Tadić prihvata Privremene istražnu komisiju kao privremeno parlamentarno tijelo kojem treba da da određene odgvoore o stanju u pravosuđu BiH“.

– Sve ćemo znati u četvrtak naredne sedmice i očekujem da ćemo u jednom otvorenom razgovoru s glavnom tužiteljicom ove zemlje, pokušati doći do odgovora zašto je stanje u pravosuđu ovakvo i da li ga je moguće popravaiti i nadograditi određenim zakonskim izmjenama, što mislim da će u konačnici biti i rezultat rada ove komisije. Cijenit ćemo koliko je uspješan rad ove komisije po tome što ćemo predložiti kroz finalni izvještaj set zaključaka i zakonskih rješenja. Već imamo mnoga saznanja da je mnogo drugačije od onoga što je bilo prethodnih mjeseci i morat ćemo učiniti konačni napor i ne sumnjam da ćemo imati podršku Predstavničkog, a i Doma naroda da se pokrene s “mrtve tačke” kada je u pitanju stanje u pravosuđu u ovoj zemlji – kazao je Borenović.

Na pitanje novinara da li će članovi Komisije glavnu tužiteljicu pitati i o posljednjim dešavanjima vezanim za Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA), a u kontekstu određenih prijava protiv direktora te agencije pred Tužilaštvom BiH Borenović je kazao:

– Mislim da je ovo mjesto na kojem se trebaju postaviti sva pitanja koja se tiču stanju u pravosuđu. I mi smo poslanici slobodni da po svom nekom izboru postavljamo određena pitanja. Ja ću se fokuisrati na stanje u Tužilaštvu BiH i moje pitanje će biti kako je moguće da mnoge stvari stoje godinama i da se ne pomiču s mjesta i kako je moguće da nemamo epilog niti na jednu krupnu koruptivnu aferu i pitat ću kao građanin, a vjerujem to se pitaju stotine oštećenih u ovoj zemlji, šta treba uraditi oštećeni da proces dođe do Suda BiH – kazao je Borenović navodeći i lični primjer kada je prije nekoliko mjeseci prijavio za prisluškivanje Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, te da je i dao iskaz u ovom slučaju, ali da nema nikakvog epiloga.

Borenović je ocijenio i da „nije dobro“ što Dom naroda nije imenevao svoje predstavnike u Istražnu komisiju.

– Nadam se da će se Dom naroda izdići iznad te proklete političke sujete i frustracije koja je toliko prisutna u Domu naroda PSBiH koji je očigledno pod kontrolom dva politička subjekta SNSD-a i HDZ-a koji su dobili zahvaljujući njihovom političkom partneru iz SDA . Oni imaju osam od 15 delegata u Domu naroda, a trebali su da imaju po izbornom rezultatu najviše šest, ali eto ne želim da sumnjam u loše namjere, želim da vjerujem da je svima stalo da ova zemlja bude slobodna, normalna, demokratska i ono što je najvažnije, pravdena – zaključio je Borenović.

Zaključeno je i da je Ranko Debevac predsjednik Suda BiH obavijestio Komisiju da će on svjedočiti pred ovim parlamentarnim tijelom 8. oktobra, a i on je ranije otkazao dolazak pred Komisiju zbog kako je tada naveo obimnog posla.

Danas će biti održana još jedna sjednica ove komisije na kojoj će video linkom svjedočiti sudija pred Evropskim sudom za ljudska prava ispred BiH Faris Vehabović.