Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

disciplinska komisija VSTV-a

Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne državne tužiteljice

GordanaTadic

Tadić je, prema tužbenom zahtjevu, prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je donijela odluku kojom se Gordani Tadić izriče disciplinska mjera premještanje sa mjesta glavne na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz VSTV-a, a prenosi Detektor.

“Komisija je donijela odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgvornost tužene za disciplinske prekrašaje koji uključuju ne samo obavljanje tužilačke funkcije, nego i ostale poslove relevantne za poslovanje tužilaštva, čime je iskazala nemar i počinila disciplinski prekršaj ‘nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti’ i ‘propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća”, saopšteno je iz VSTV-a.

Protiv Tadić je početkom aprila 2020. podnesena disciplinska tužba, ali je Ured discplinskog tužioca na pripremnom ročištu odustao od tačke koja je teretila za ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije a koja se, kako je ranije saopšteno, odnosi na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi sa najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

Tadić je, prema tužbenom zahtjevu, prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Osim toga, Tadić je na teret još stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog Zakona.

Ured disciplinskog tužioca je na ročištu održanom 12. jula zatražio da Tadić budu izrečene mjere zbog neizvršavanja obaveza i odluka VSTV-a, dok je Odbrana ocijenila da nije počinjen prekršaj.

Tadić je za glavnu tužiteljicu imenovana u januaru 2019., a funkciju vršioca dužnosti glavnog tužitelja je prije toga obavljala od septembra 2016. nakon suspenzije Gorana Salihovića.

Na ovu odluku postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskoj komisiji u roku od osam dana od dana prijema.