održan sastanak

Nove preporuke Odbora za koordinaciju provedbe Plana cijepljenja protiv COVID-19

vakcinacija

Preporučuje se osiguranje pomoći za komunikaciju s osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i vidom najmanje jedan dan u tjednu na mjestu provedbe cijepljenja, a sukladno odredbama članka 12. Zakona o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata

Uvažavajući epidemiološku situaciju COVIDA-19 u Federaciji BiH, s procjenom rizika, koja izaziva zabrinutost, danas je održan 11. sastanak Odbora za koordinaciju kojem su bili nazočni ravnatelji zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH i kantonalni ministri zdravstva.

Cilj sastanka je dogovoriti zajedničke aktivnosti kako bi Federacija BiH u navedenim uvjetima dočekala pripravno četvrti val COVID-19. Tom prilikom su usvojene preporuke, među kojima je ta da pored postojećih prioritetnih skupina treba početi s cijepljenjem uposlenih u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti i medijima, te studenata fakulteta zdravstvenih usmjerenja.

Preporučuje se osiguranje pomoći za komunikaciju s osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i vidom najmanje jedan dan u tjednu na mjestu provedbe cijepljenja, a sukladno odredbama članka 12. Zakona o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata.

Nakon cijepljenja postojećih prioritetnih skupina, sukladno Pravilniku o načinu provedbe obvezne imunizacije, imunoprofilakse i kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se podvrgavaju toj obvezi kantonalni zavodi za javno zdravstvo će početi pozivanje i ostalog pučanstva na cijepljenje, a prema raspoloživim količinama cjepiva protiv COVID-19.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH će organizirati cijepljenje skupina od posebnog značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine i Bosnu i Hercegovinu.

Preporuke za organizaciju cjepljenja protiv COVID-19 su da organizuje imunizaciju protiv COVID-19 po načelu „dan otvorenih vrata“ prema raspoloživim količinama cjepiva protiv COVID-19.

Također, potrebno je otvoriti punktove za masovnu imunizaciju na razini općina s ciljem veće dostupnosti pučanstvu, formirati mobilne timove za imunizaciju posebno ugroženih skupina pučanstvu (migranti, Romi i dr.), te formirati mobilne timove za imunizaciju pučanstva koje je udaljeno od sjedišta centra za imunizaciju.

Cjepljenje protiv COVID-19 treba obavljati svih sedam dana u tjednu u razdoblju od 08.00 do 20.00 sati, a po potrebi i dulje, sukladno raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim resursima.

Među preporukama radi smanjenja rizika su da treba intenzivirati nadzor nad provođenjem preventivnih mjera protiv COVID-19 nad svim događajima masovnog okupljanja u svim kantonima.

Zatim, odobravati održavanje događaja masovnog okupljnja (sportska natjecanja, stručni skupovi, boravak u studentskim domovima i sl.) samo ako su osobe cijepljene protiv COVID-19, prebolile COVID-19 ili imaju negativan test za COVID-19, povećati broj antigenskih i PCR testiranja na COVID-19 u svim kantonima, intenzivirati istragu slučaja i praćenje kontakata radi smanjenja širenja delta varijante SARS-CoV-2 od strane kantonalnih zavoda za javno zdravstvo i općinskih higijensko-epidemioloških službi.

Preporuke u slučaju porasta broja zaraženih s COVID-19 su da će Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva pratiti epidemiološku situaciju, koordinirati aktivnosti s kantonima i dijelovati po sustavu ranog upozoravanja.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva će nastaviti donositi opće preventivne epidemiološke mjere i na temelju procjene rizika i epidemiološke situacije donositi specifične restriktivne mjere za Federaciju BiH, ako su zahvaćena tri ili više kantona i ako se na temelju procjene zaključi da može doći do ugrožavanja epidemiološke situacije u cijeloj Federacije BiH.

Kantoni se obvezuju donositi restriktivnije mjere, od postojećih na razini Federacije BiH, ako epidemiološke procjene ukazuju da može doći do ugrožavanja zdravlja pučanstva pojedinog kantona, ako postoji prijetnja da zdravstveni sustav bude ugrožen velikim prilivom bolesnika ili visokom stopom hospitalizacija ili smrtnosti.

Kantoni će na temelju procjene rizika i epidemiološke situacije donositi mjere smanjenja okupljanja ili zatvaranja pojedinih pravnih subjekata ili ograničavanja kretanja, kao i drugih restrikcija za pravne subjekte i pučanstvo koji se procjene kao izvor rizika, odnosno oboljevanja sukladno postojećim propisima.

Kantonalni ministri zdravstva će ove preporuke prezentirati vladama kantona, te ih provoditi na razinama kantona, sukladno svojim nadležnostima, a u suradnji s kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva, nadležnim inspekcijama, te drugim nadležnim tijelima vlasti kantona, kao i zdravstvenim ustanovama, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.