BiH

slana banja

U Tuzli obilježen Dan ustanka naroda i narodnosti BiH

26/07/2021

Antifašistički pokret je značio borbu za zajednički život, za zajedničke vrijednosti, jednakost svih nas, kao najviših humanističkih i civilizacijskih vrijednosti i ideala

Povodom obilježavanja 80 godina od 27. jula 1941. godine – Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u borbi protiv fašizma, delegacije Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona položile su cvijeće i vijence na spomen obilježjima na kompleksu Slana Banja u Tuzli i odale počast onima koji su izgubili život braneći Tuzlu i BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacije su položile vijence na spomenike Josipu Brozu Titu i narodnim herojima, partizanskim brigama, Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine 1992. – 1995.godine, te groblju i spomen obilježju civilnim žrtvama rata.

Premijer TK, Kadrija Hodžić ocijenio je da 27. juli spada u najsvjetlije povijesne trenutke BiH, ukazujući na značaj današnjeg obilježavanja tog datuma.

“Toga dana prije 80 godina su bh. narodi zajedno i odlučno podigli svoj glas protiv fašizma. Taj antifašistički pokret je značio borbu za zajednički život, za zajedničke vrijednosti, jednakost svih nas, kao najviših humanističkih i civilizacijskih vrijednosti i ideala”, izjavio je Hodžić.

On smatra da današnje obilježavanje antifašističkog pokreta, pripreme ustanka nije samo kultura sjećanja, nego i aktueliziranje te borbe, budući da se, kako je naveo, danas antifašizam rađa u mnogostrukim oblicima.

Hodžić je rekao da je ponos ovog kraja da je iznjedrio ljude koji su u tim trenucima spadali u najveće revolucionare, podsjetivši na značaj Pašage Mandžića, Cvijetina Mijatovića, Todora Vujasinovića, Ivana Markovića koji su prije ustanka formirali Oblasni štab za pripremu ustanka.

Na platou ispred Spomenika partizanskim brigadama održan je svečani program, na kojem je istaknuto da 27. juli predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u antifašističkoj istoriji BiH.

Povodom obilježavanja 80. godišnjice ustanka protiv fašizma, cvijeće i vijence su danas položili predstavnici boračkih odruženja i organizacija, te predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Grada Tuzla, koji je i organizator obilježavanja tog datuma.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.