BiH

glavna tužiteljica

Gordanu Tadić pitali zašto četiri godine u ladici stoji slučaj protiv člana Predsjedništva

28/05/2020

Ona je pitala Bosića kako zna u kojoj ladici stoji i kod kojeg tužioca

Mladen Bosić, delegat SDS-a u Domu naroda govoreći o radu Tužilaštva BiH kazao je da zna da četiri godine stoji otvoren slučaj u ladicama Tužilaštva. Tražio je od glavne tužiteljice Gordane Tadić da kaže zbog čega je to tako i je li tačno. Bosića je zanimalo zašto se ne rješavaju slučajevi u vezi sa izbornim procesima i zašto se to čuva.

„Konkretno mislim na jednog člana Predsjedništva. Niti se donosi konačna tužilačka odluka, niti se istraga zatvara. Besmislen je čitav politički život jer se žmiri na korupciju. Bit će teško to premašiti, a jedini način je da pravosuđe postane nezavisno od politike što u ovom slučaju apsolutno nije. Nisu svi tužioci i sudije u lancu političkih utjecaja, ali nažalost radi se o pojedincima koji donose najveće odluke. Svjestan sam da je u ovom trenutku teško očekivati da tužioci podnesu teret koji bi im dobio progon visokih dužnosnika, jer misle da će ostati sami“, kazao je Bosić.

Asim Sarajlić (SDA) u toku rasprave o Informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu tražio je od Gordane Tadić da kaže šta je sa predmetima A koji su iz Haga vraćeni u BiH.

„Molim da mi odgovorite za koliko je lica s oznakom A podignuta optužnica od 2004. do danas, u odnosu na koliko se lica provodi istraga, koliko je obustavljeno istrage i koliko je doneseno pravosnažnih presuda“, kazao je Sarajlić.

Bariša Čolak (HDZ) istakao je da imajući u vidu složenost ove problematike mogli bi raspravljati danima, ali da je tačka dnevnog reda Informacija o radu Tužilaštva.

„Cijenim da će zaista trebati raditi na dva pravca, promjena legislative – i tu ne možemo kriviti VSTV, a Tužilaštvo još manje. Mislim prema onome što sam analizirao mislim da se dešavaju stvari u pozitivnom smislu. Očekujemo i mnogo više, ali ako promatramo ono što smo imali prije pet godina i ovo danas možemo vidjeti da se stvari na bolje odvijaju“, kazao je Čolak.

Gordana Tadić, glavna tužiteljica kazala je da peti put iznosi ove izvještaje.

“Promjena mora biti. Pet puta ja izlažem 2017. i 2018. Ja smatram da pred PSBiH i ovim domom trebamo da se odazovemo i kažemo šta imamo. Tužilaštvo je samostalan organ kao i VSTV i Sud BiH. Sud BiH ne podnosi izvještaje nigdje izuzev VSTV. Nisam ni ja zadovoljna ovakvim načinom radom. Vrijeme je da se promijene neke stvari, ali ne smije se sve svaliti na Tužilaštvo BiH.

Treba malo preispitati i Sud BiH. Ne vidim da ih iko spominje. Vidim da će ih i nagraditi. A mislim da nisu za takvih stvari“, kazala je Tadić.

Ona je pitala Bosića kako zna u kojoj ladici stoji i kod kojeg tužioca. Također, Tadić je kazala da kada je riječ o izbornom procesu to rade i niža tužilaštva.

“Evo ima i aktuelnih pitanja. Niko nije podnio izvještaj o načinu izbora novih članova CIK-a”, kazala je Tadić.

Govoreći o vraćenim predmetima iz Haga istakla je da ta kvalifikacija važi do donošenja Strategije koja je donesena 2008.

“Tada se podijelilo u dvije kategorije. Naložila sam da se utvrdi o čemu se radi. Uzeli tabele MKSJ i išli redom. U Tužilaštvu BiH ostalo je 190 osoba sa standardnom oznakom A”, kazala je Tadić, dodajući da niko ne pita šta je sa predmetima koji su spušteni na niže instance.

Komentari

Autor: NAP

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.