BiH

Gori kod HE Salakovac: Mještani Malog polja kod Blagaja u strahu

19/07/2015

Požar u Malom polju kod Blagaja, koji je ponovo aktiviran u jutarnjim satima, je nakon višesatnog djelovanja pripadnika mostarske Profesionalne vatrogasne jedinice stavljen pod kontrolu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar od jučer se bore s požarom koji je izbio u brdu iznad Malog polja kod Blagaja. Vatrena stihija, potpomognuta vjetrom, ugrozila je i obližnje kuće, no najgori scenario je izbjegnut.

Požar koji je jutros izbio na imanju porodice Batlak i u Berberovića mahali, gdje su gorili šuma i rastinje, je zahvaljujući sabranosti mještana i brzog djelovanja vatrogasaca ugašen i ne prijeti kućama.

Požar u Malom polju kod Blagaja, koji je ponovo aktiviran u jutarnjim satima, je nakon višesatnog djelovanja pripadnika mostarske Profesionalne vatrogasne jedinice stavljen pod kontrolu. (D. Marić - Anadolu Ajansı)

Požar u Malom polju kod Blagaja, koji je ponovo aktiviran u jutarnjim satima, je nakon višesatnog djelovanja pripadnika mostarske Profesionalne vatrogasne jedinice stavljen pod kontrolu. (D. Marić – Anadolija)

“Mi smo se jučer već organizovali i pripremili kada je vatra krenula iz Malog polja prema nama, prema kućama. Tako da nismo dozvolili da nas iznenadi danas. Reagovali smo na vrijeme, bili smo spremni sa vodom, čekali je i uspjeli je ugasiti zajedno sa vatrogascima i spriječiti da dođe do kuća”, kazao je Emir Batlak.

Gori kod HE Salakovac: Mještani Malog polja kod Blagaja i dalje

Tvrdi kako su šuma i rastinje na tom dijelu, koje gori od jučer, sada izgorjeli te kako ne bi trebalo doći do ponovnog požara, no i dalje će biti na oprezu.

“Opreza nikada dosta. Visoke su temperature, sve je moguće, Ove kuće oko nas nisu ugrožene, no požar se vrlo lako može ukazati u okolini, a ovo je dosta naseljeno mjesto. Moramo biti oprezni kako bi spriječili katastrofu”, ističe Emir.

Gori kod HE Salakovac: Mještani Malog polja kod Blagaja i dalje

A požar koja je izbio iznad Hidroelektrane “Salakovac” kod Mostara i dalje je aktivan, tvrde u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Mostar.

Iznad Hidroelektrane “Salakovac” u brdu gori niska šuma i rastinje na nepristupačnom terenu, zbog čega je gašenje otežano.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.