Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Govedarica: Bolnica u Istočnom Sarajevu primjer koliko je bolesno zdravstvo u RS

VUKOTA GOVEDARICA

Gubici, dugovi i nepravilnosti koje je utvrdila revizija u radu Bolnice Istočno Sarajevo su pravi primjer koliko je obolio zdravtsveni sistem Republike Srpske – ukazao je danas šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica.

Slično je, naglašava, i kada je u pitanju stanje u Kliničkom centru Banja Luka.

– Ovakav zdravstveni sistem ne postoji nigdje. Da li je moguće da se ne uplaćuju doprinosi, niti plaćaju porezi i da niko ne reaguje? Ovo se ne može vidjeti ni u jednoj zemlji – rekao je Govedarica tokom skupštinske rasprave o negativnom revizorskom izvještaju Bolnice Istočno Sarajevo za 2013. godinu.

Istakao je da je problem što Vlada RS-a godinama ništa ne preduzima povodom “haotične i dramatične” situacije u zdravstvu, a nadležna tužilaštva ne postupaju po utvrđenim nepravilnostima u revizorskim izvještajima.

Ministar zdravlja RS-a Dragan Bogdanić priznao je da su svjesni teške situacije u zdravstvu, ali je ustvrdio da je tako stanje i u FBiH i u zemljama okruženja.

Bogdanić je naveo da će nadležne institucije provjeriti utvrđene nepravilnosti u radu ove bolnice te naveo da Vlada radi na tome da se što prije riješe problemi u Bolnici u Istočnom Sarajevu.

Resorni ministar je naveo da su nadležni i u proteklom period bili posvećeni tom pitanju.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je utvrdila da je ova zdravstvena ustanova 2013. godinu završila s deficitom od 6,5 miliona KM, a gubitak iznad visine kapitala je bio od 17,8 miliona i veći je za 57 posto nego prethodne godine.

O negativnom revizorskom mišljenju za finansijske izvještaje Bolnice Istočno Sarajevo se u parlamentu RS-a raspravlja od jutros, jer su utvrđeni brojni propusti u poslovanju i organizaciji rada.

U nastvaku sjednice trebao bi biti razmatran i negativni izvještaj revizije o poslovanju javnog preduzeća „Putevi RS-a“ u 2013. godini te izvještaj Komisije za koncesije RS o radu za 2014. godinu.

Prema odluci Kolegijuma, nakon zaključenja ovog zasjedanja bit će održana Osma posebna sjednica Narodne skupštine s jednom tačkom dnevnog reda – informacija o „kupovini“ narodnih poslanika prilikom izbora Vlade RS-a 18.decembra 2014. godine, a na prijedlog opozicionih poslanika.