Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Govedarica: Dodik treba da odgovara za ono što je napravio u RS-u

BiH

vukota-govedarica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zaslužio je da odgovara za druge stvari u Republici Srspkoj, a ne za ovo konkretno što se desilo oko referenduma, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency Vukota Govedarica, predsjednik Kluba poslanika SDS-SRS u Narodnoj skupštini RS-a i potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS).

”Iskren da budem, ne mogu da vjerujem ni u ništa što je u nekoj fazi normale. Ova država BiH i njeni entiteti pokazuju anomalije u kojim živimo i mi koji se bavimo tim problemima i, naravno, koji sve to posmatramo, znamo. Iskren da budem, Milorad Dodik treba da odgovara u RS-u zbog drugih stvari, zbog svega onoga o čemu je javnost upoznata da se dešavalo u proteklom periodu. Nisam ni tužioc ni neko ko se bavi tim pitanjem ne znam da li mogu dati odgovor, ali mislim da je Milorad Dodik zaslužio da odgovara za druge stvari, a ne za ovo konkretno što se desilo”, rekao je Govedarica upitan da li očekuje da će Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) privesti predsjednika RS-a Milorada Dodika ako se ne odazove na poziv Tužilaštva BiH da bude saslušan u svojstvu osumnjičenog za neizvršavanje presude Ustavnog suda BiH o izmjenama Zakona o praznicima RS-a.

Na pitanje da li se kao poslanik Narodne skupštine RS-a boji da bi kao osoba koja je glasala za održavanje referenduma o Danu RS-a, za koji je Ustavni sud BiH na plenarnoj sjednici 17. septembra donio privremenu mjeru o obustavljanju daljnjih aktivnosti, te ga time proglasio neustavnim, a on ipak, održan u nedjelju, 25 septembara, mogao doći pod udar pravosudnih organa, Govedarica je rekao:”Šta ja mogu da kažem?”.

Referendum podržali iz ubjeđenja

”Najbolje bi bilo u BiH i u RS-u da svako radi svoj posao i pretpostavljam da bi građani imali mnogo manje problema. Ne želim ništa da prejudiciram, kao čovjek koga su građani izabrali da zastupa njihove interese, stojim na raspolaganju i građanima i bilo kome drugom, pa i Tužilaštvu BiH”, naveo je Govedarica.

Pojasnio je i zašto su kao poslanici koji djeluju u okviru Saveza za promjene dali svoje glasove kada je u pitanju održavanje referenduma o danu RS-a.

”Mi smo dali svoje glasove cijeloj toj priči oko referenduma iz našeg ubjeđenja. To je bilo naše uvejrenje, mada iskren da budem, naše uvjerenje je bilo na fonu da se to ne treba raditi pred lokalne izbore i da treba iscrpiti sve moguće aktivnosti koje se odnose na sam referendum, odnosno na samu odluku Ustavnog suda BiH koja se odnosi na Zakon o praznicima RS-a. Nažalost, Dodik je išao u tom pravcu i na kraju smo jednostavno zaključili da datum održavanja referenduma ne bi trebao biti datum novih podjela među nama. Mi smo glasali iz sopstvenog ubjeđenja, a poslije svega toga što se desilo, odnosno odluke Ustvanog suda BiH da donese privremenu mjeru zabrane, ni Vlada RS-a, ni predsjednik Narodne skupštine, ni predsjednik RS-a nisu zatražili bilo kakvu vrstu sjednice. Samim tim, do sjednice Narodne skupštine nije ni došlo, a koja bi tretirala pitanje odluke Ustavnog suda BiH u pravcu privremene mjere zabrane održavanja referenduma”, pojasnio je Govedarica.

Ovo što smo do sada imali priliku da vidimo, kaže Govedarica, jeste da ”referendum nije bio u funkciji Dana Republike Srpske”.

”Referendum je bio u funkciji lokalne kampanje, lokalnih izbora. Očigledno je da su građani to na izvjestan način primijetili. Moram da primijetim da sam referendum kao referendum, da sam očekivao više od njega, ali stvar je tu kakva jeste. Sada je pitanje šta treba da radimo u narednom periodu. Republika Srpska mora da sagleda dvije stvari: jedna je da li će zaista ispoštovati ono što je pitala građane RS-a, jer RS je pitala da li građani žele da se Dan RS-a obilježava i slavi kao i do sada i u tom slučaju građani su dali odgovor da ne žele ništa da mijenjaju. To bi trebao da bude smisao referenduma. Međutim, očigledno je da je vlast u RS-u svjesna da se Zakon o praznicima RS-a u tom segmentu mora promijeniti. Na kraju krajeva, o tome su govorili visoki zvaničnici u RS-u. Dakle, to je jedan odgovor koji treba da da RS, a drugi je ločigno pitanje, da li će Srbi postati konstitutivni narodi u preostalim kantonima za razliku od onih u kojima to jesu i da li će se ostale presude Ustavnog suda BiH poštovati ili ćemo parcijalno ići u rješavanje problema”, naveo je Govedarica.

Kako je rekao, koliko može da primijeti, aktuelna vlast je spremna da ide u pravcu promjene zakonskog rješenja, a kada će ta promjena, dodaje da nije siguran. Govedarica pretpostavlja da će to biti u nekom narednom vremenskom periodu.

”Da li će do kraja ovog mjeseca to biti pripremljeno za prvu redovnu sjednicu, nisam ubijeđen, jer bojim se da se još niko u RS-u nije bavio konkretno tim pitanjem već su se isključivo bavili pitanjem referenduma. Sjednica NS RS-a redovna će biti zakazana sutra. Ja čisto sumnjam da je Vlada pripremila takvo rješenje. Sumnjam da će to rješenje biti predloženo za sljedeću sjednicu. Ono što smo mogli da vidimo i prepoznamo kada su u pitanju istupi, u ovom slučaju najodgovornijih u RS-u, to mi djeluje da će biti u nekom periodu novembra ili decembra. Nisam adresa da dam odgovore na to pitanje, mogu samo da izvučem zaključke na osnovu onoga što sam čuo i vidio”, poručio je Govedarica.

Predsjednik Kluba poslanika SDS-SRS u Narodnoj skupštini RS i potpredsjednik SDS-a naveo je kako su aktuelne vlasti u RS-u podijelile vrijeme do 2. i poslije 2. oktobra.

”Stanje u RS-u je katastrofalno loše. To možemo da vidimo iz svakodnevnih, mjesečnih emitovanja dugoročnih i kratkoročnih obveznica, aranžmana sa MMF-om. RS živi na infuziji. Institucije njene žive na aparatima i Dodik zajedno sa svojim koalicionim partnerima, ali prvenstveno, on je podredio sve aktivnosti do 2. oktobra. Poslije 2. oktobra građani će da se dobrim dijelom otrijezne i vidjet će u kakvoj iluziji žive u RS-u. Kada je u pitanju otplata duga, primjera radi, 2016. u odnosu na 2015. godinu ona je drastično veća i to za cijelih 100 miliona KM. Vrlo interesantno, dosadašnja dinamika kvartalno posmatrajući u 2016. kada je u pitanju otplata kredita je na nivou 2015. godine. Posljednji kvartal je stravičan udar koji ide. RS u posljednjem kvartalu 2016. godine neuporedivo više mora da vrati sredstva nego u posljednjem kvartalu prošle godine. To će građani osjetiti na svojim leđima, ali ova vlast nema praktično nijedno drugo rješenje već da ide putem novih kreditnih zaduženja, štampanjem emisija novih obveznica i kupovanjem novca na tržištu kapitala”, kaže Govedarica.

Dodiku mnogi kliču, a on go kao miš

Naglašava da posmatrajući posljednji kvartal evidentan će biti prelaz sa 2. na 3. oktobar, kao što će da bude evidentno teža godina 2017. nego 2016, jer, kaže, “naš servis obaveza po pitanju inostranog i unutrašenjeg duga skače za 100 miliona, odnosno na 850 miliona KM”.

”Pritjerali su cara do duvara. Car je očigledno go. Mnogi mu kliču, Dodiku, i čude se njegovom divnom odijelu, a on je go kao miš. Neka je Bog na pomoći ovome narodu. Nadam se samo da su građani prepoznali sve ove desetogodišnje prevare Milorada Dodika, pa čak i ovu oko dana RS-a i referenduma. Da je Dodik od samog starta vodio računa o nacionalnim interesima, onda bi najverovatnije 2007. i 2008. godine raspisao referendum sličan po pitanju i grba i himne RS-a koji su izgubljeni za vrijeme Milorada Dodika. Ali, obzirom da je Dodik tada prodao Telekom, on nije imao vremena da se bavi nacionalnim pitanjima, već se moralo trošiti sredstva od Telekoma od preko milijardu maraka”, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency Vukota Govedarica, predsjednik Kluba poslanika SDS-SRS u Narodnoj skupštini RS i potpredsjednik SDS-a.