Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Govedarica: Kasnimo na putu evropskih integracija

vukota-govedarica

Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u završnoj riječi nakon okončanja rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o Prijedlogu Deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, rekao je da je SDS ponudila ovu deklaraciju na način kako misle da treba izgledati, nadajući se da to može biti stav Skupštine, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon cjelodnevne rasprave, Govedarica je, obraćajući se kao predlagač, istakao i da su se pokajali jer saglasnosti u Narodnoj skupštini RS oko ovog dokumenta nema.

Obzirom za su se tokom dana mogle čuti razne optužbe, od toga da je deklaraciju pisao neko drugi, do toga da je u pitanju pokušaj da se našteti RS-u, Govedarica je istakao da će deklaracija biti dostupna građanima na internetu gdje se mogu pogledati da li SDS želi da napravi štetu RS-u.

Govoreći o tekstu deklaracije, rekao je da je njen sadržaj primjeren momentu u kojem živimo, a da je “najveći argument za donošenje i predlaganje ove deklaracije dao Milorad Dodik, predsjednik RS, kada je je kazao da ne vidi RS kao nezavisnu, želi BiH u kojoj živi i RS i FBiH”, što je “suprotno politici koju je vodio prethodnih godina”.

“Kasnimo na putu evropskih integracija, neke države iz regiona su u EU neke su na putu ka EU, svakog mjeseca otvore neko novo poglavlje”, kazao je Govedarica i dodao da je strateški interes RS kako omogućiti da BiH bar dijelom prati brzinom kojom ide Srbija.

Tokom rasprave poslanici iz vladajuće koalicije istakli su da nemaju namjeru da podrže prijedlog Govedarice, dok je Klub koalicije Domovina najavio da će podržati ovaj prijedlog.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je da inicijative o federalizaciji BiH pred Evropskim parlamentom najavljuju odustajanje od Dejtonskog sporazuma, zbog čega ova deklaracija dolazi u pravo vrijeme.

Admir Čavka iz “Domovine” rekao je da se u BiH politički subjekti vrte ukrug 22 godine i ne rješavaju probleme, poput ekonomskih pitanja, korupcije ili odlaska mladih.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a smatra da u ovom dokumentu nema ništa sporno i da može biti prihvatljiv za sve političke stranke.

O Prijedlogu deklaracije poslanici Narodne skupštine RS će se izjasniti tokom dana za glasanje.