Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Govedarica: Ne trebaju nam Dodikova formalna izvinjenja

dodik-sastanak

Danas smo imali priliku da čujemo od Milorada Dodika, predsjednika RS dosta toga i između ostalog primjetili smo da je došlo do formalnog izvinjenja, ali nama ne trebaju Dodikova formalna izvinjenja, izjavio je za Anadolu Agency (AA) Vukota Govedarica, potpredsjednik SDS.

Naime, današnjem sastanku sa Dodikom u Banjaluci prisustvovali su lideri SP-a Petar Đokić, DNS-a Marko Pavić, SRS Dragan Đurđević, PUP-a Ilija Stevančević te potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović i poslanik SDSK Nenad Stevandić.

Lideri stranaka SDS, PDP, NDP, SRS RS i NS, koje čine Savez za promjene nisu se odazvali pozivu Dodika, što su prethodno i najavili. Između ostalog na današnjem sastanku je zaključeno da se za petak, 16. oktobar, zakaže novi sastanak na kojem bi učestvovali i predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH da bi se lideri stranaka u RS dogovarali o zajedničkoj politici i stavovima.

dodik-sastanak1

Odgovarajući na pitanja novinara o tome kako lideri stranaka koje čine Savez za promjene očekuju izvinjenje za dosadašnje uvrede, Dodik je rekao da nema razloga da se izvini, ali da ni to nije problem ukoliko njima to prija te da je neozbiljno potezati takve argumente za nedolazak na sastanak na kojem se razgovara o ozbiljnim temama.

“Mi ne želimo da imamo predsjednika koji će da nas dijeli, a u čiju zaštitu će da stoje odbjegli kriminalci. Želimo da imamo predsjednika, koji će da bude predsjednik svih građana i koji će na taj način izražavati nacionalno jedinstvo. Onog momenta kada Dodik to bude uvidio, mi se nadamo da će to biti uskoro, on će apsolutno s naše strane imati potpuni legitimitet da pozove sve članove opozicije i da sjednemo napokon da razgovaramo”, kazao je Govedarica.

On smatra da Dodik treba da se izvini sa “dozom visokog digniteta kakav treba da bude zastupljen kod predsjednika Republike”.

Govedarica je rekao i da se nada da će doći do razgovora predstavnika stranaka u RS, ali da Dodik mora da shvati da je on predsjednik Republike Srpske, a ne SNSD.

Branislav Borenović, potpredsjednik PDP smatra da je “čovjek koji je sve ove stvari doveo do usijanja je u stvari Milorad Dodik, i kao predsjednik Republike on mora da pokaže prije svega iskrenu namjeru da je spreman da o suštinskim pitanjima za RS vodi ozbiljan razvogor”.

“Što znači da mora prvo da ljudima koje je mjesecima nazivao izdajnicima i probošnjačkim političarima da se prema njima na jedan potpuno javan i korektan način izvini i da na taj način pokaže da je spreman da razgovara o ključnim pitanjima”, rekao je Borenović.

Današnje Dodikovo izvinjenje Borenović je nazvao ruganjem koje niti je ozbiljno izvinjenje, niti ozbiljan odgovor, te je naglasio da bi “Dodik trebalo da uputi lično izvinjenje Mladenu Ivaniću, Mirku Šaroviću, Draganu Mektiću, Igoru Crnatku, Mladenu Bosiću, Ognjenu Tadiću, to jest ključnim ljudima koji se nalaze u institucijama BiH”.

“Imam osjećaj da je njegovo ponašanje pokazatelj da smo mi potpuno u pravu kada govorimo da je u RS zavladao kriminal, korupcija i mito i da je to pokušaj njegovog stvaranja privida kako je u stvari spreman da vodi neku vrstu razgovora”, rekao je Borenović.

On i Govedarica nisu mogli precizirati hoće li se lideri njihovih stranaka odazvati novom pozivu za razgovor, jer to prvenstveno zavisi od budućeg ponašanja Dodika.

Dodik je danas nakon sastanka u Banjaluci između ostalog rekao da je važno da RS bude vidljiva u svom kapacitetu na svakom mjestu u BiH.

“Smatrali smo da je samo pozivanje na dogovor korisno i da je među ozbiljnim političarima važno voditi dijalog”, istakao je Dodik i dodao da je to postupak lidera Saveza za promjene neprihvatljiv odnos prema RS

Dodik je rekao da optužbe za izdaju daje javnost, koja će reći ko je promovisao ili osporavao interese RS. Kazao je i da “postoji velika zabrinutost i opšte uvjerenje da oni koji sada odlučuju u zajedničkim institucijama BiH ne predstavljaju RS na pravi način”.

“Ne možemo dopustiti da prođe ugovor između Islamske vjerske zajednice i BiH, koji će bitno ugroziti odnose u BiH, a koji je propustio Savez za promjene”, rekao je Dodik.

On je naglasio da se ne može dopustiti da ulaskom SBB-a u parlamentarnu većinu bude napravljena većina za promjenu Ustava BiH, a da Republika Srpska ne reaguje na to.

“Kriminal i korupcija može da bude permanentna borba svih onih koji se bore u institucijama sistema protiv toga, ali to ne bi trebalo da bude politički program”, rekao je Dodik.

On tvrdi da predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH stalnom pričom o kriminalu i korupciji skrivaju svoj loš rad. Istakao je da je uvijek tražio rigoroznu istragu nadležnih organa za korupciju i da policija privede pravdi one koji izbjegavaju izvršenje kaznenih odredaba te naveo da misli na Milu Radišića.

Predsjednik DNS-a, Marko Pavić izjavio je da je je u DNS-u logično da se odazovu pozivu predsjednika RS.

“Predsjednik RS je najviša instanca i jedini koji je po Ustavu ovlašten da saziva ovakve sastanke. Ako Savez za promjene štiti interes RS, onda su se morali odazvati ovakvom sastanku”, kazao je Pavić.

Petar Đokić, predsjednik SP, rekao je da je nedolazak na konsultacije pokazatelj da te stranke nemaju minimum poštovanja institucije predsjednika RS, jer ona znači i predstavlja jedinstvo RS. On je upozorio na prisutnu homogenizaciju bošnjačkih stanaka, za što je rekao da nema ništa protiv, ali da je razočaran što se to nije desilo i u RS.