Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Govedarica: Za SDS neprihvatljivo da dijelovi RS-a uđu u treći entitet

govedarica-2

Revizija tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije mogla bi biti prekretnica stabilnosti u BiH, kao i prekretnica dobrih odnosa susjednih država u cijelom regionu, izjavio je Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasio je da pošto ne postoji usaglašen stav Predsjedništva BiH, pokretanje revizije ne bi imalo legitimitet.

“Ako dođe do nasilne odluke, SDS će se na nov politički način pozicionirati i u Savjetu ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH i tu odluku ćemo donijeti u interesu Srba koji žive u BiH, ali i van BiH”, rekao je Govedarica i dodao da će tu odluku podijeliti sa drugim strankama članicama Saveza za promjene.

Istakao je da SDS čvrsto stoji na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma te da je dodatna federalizacija BiH koja se nameće od Hrvatskog narodnog sabora neprihvatljiva za ovu stranku.

“Otvorena pitanja hrvatskog i bošnjačkog naroda, sve nesporazume koje imaju, smatramo da trebaju rješavati redefinisanjem Vašingtonskog sporazuma, nikako prekompozicijom Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Govedarica.

Istakao je da RS treba da brine samo to što hrvatski političari iskazuju teritorijalne pretenzije, jer je neprihvatljivo da dijelovi RS uđu u treći entitet.

“Smatramo da je potrebno djelovati na ozbiljan način i SDS će u Narodnu skupštinu RS uputiti deklaraciju o opredeljenju za Dejtonski mirovni sporazum”, rekao je Govedarica i dodao da deklaracija koja bi se u parlamentu RS mogla naći krajem mjeseca treba da bude posljednja opomena i granica svima koji zagovaraju prekompoziciju Dejtona.