GPBiH: Nakon napada u Parizu, pojačane granične kontrole

GP-BiH

Granična policija BiH je, nakon terorističkih napada u Francuskoj, pojačala mjere granične kontrole prema osobama koje se dovode u vezu s terorizmom i svim drugim oblicima kriminala, izjavila je Feni glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković.

Kada su u pitanju pojedine informacije da je Republika Hrvatska pojačala kontrolu graničnih prijelaza s BiH, Dujkovićeva ističe kako Granična policija BiH nije službeno obaviještena od kolega iz Republike Hrvatske o bilo kakvim izmjenama u vršenju graničnih provjera na ulazu u tu zemlju.

Granična policija BiH poduzima sve mjere na smanjenju gužvi na graničnim prijelazima prema Republici Hrvatskoj, istovremeno obavljajući granične provjere u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli i Pravilnikom o načinu obavljanja graničnih provjera i unosa podataka u putne isprave, navodi glasnogovornica GP BiH.

Naglašava kako do zadržavanja na prijelazima može doći zbog obavljanja graničnih provjera pojedinih osoba, stvari i prijevoznih sredstava na drugoj liniji.

Po njezinim riječima, ovakve provjere obavljaju se kada policijski službenik na prvoj liniji provjera posumnja u razloge prelaska državne granice, vjerodostojnost putnih isprava osobe i/ili vozila ili da je vozilo predmet kaznenog djela (otuđeno ili su na njemu vršene prepravke identifikacijskih oznaka). Također, ukoliko posumnja da su osobe, droga, eksploziv, oružje ili drugi nezakoniti predmeti i materije skriveni u prijevoznom sredstvu ili da se osobe, prijevozno sredstvo ili stvari potražuju od nadležnih institucija.

Na dužinu vršenja graničnih provjera utječe i loša infrastruktura na pojedinim graničnim prijelazima, a može utjecati i kontrola na hrvatskoj strani prijelaza.

Na graničnim prijelazima prethodnih dana saobraćaj putnika i vozila odvija se bez dužih zadržavanja, izuzev što su 22. i 23. studenoga do 12 sati evidentirana zadržavanja do 40 minuta na MGP Gradina – Jasenovac. Danas je zadržavanje evidentirano na MGP Velika Kladuša – Maljevac između 12 i 15 sati do 20 minuta. Na MGP Gradiška – Stara Gradiška od 12 do 13.15 sati bio je onemogućen saobraćaj teretnih motornih vozila zbog pada sustava za čitanje carinskih dokumenata na strani Hrvatske, zaključila je glasnogovornica GP BiH.